با سلام .
در این مقال سری مطالبی که در پیج "تأملاتی کوتاه در باب عکاسی" منتشر کردم رو باز نشر میکنم به این امید که دوستان عزیز بیشتری من رو از نقطه نظرات خودشون در مورد این تصاویر بهرهمند کنند .
[مقدمه]
امروز به طور اتفاقي کتاب عکس"خرمشهر" رو ديدم که حاوي عکسهايي از اين شهر،قبل از جنگ،در هنگام دفاع جانانه ابتداي جنگ،حين عمليات آزادسازي و بعد از آزادسازي ميشد، که با حوصله و حسن نظر خوبي انتخاب و چينش شده بودند .
عکسهاي بسيار جذابي از مرحوم ملاقليپور وجود داشت که نشون ميداد چطور در بحبوحه اوايل جنگ دوربين به دست در مناطق جنگي حضور داشتند و عکسهاي خوبي هم ثبت کرده بودند. از بسياري از عکاسان شهيد و زندهي جنگ عکسهاي خوبي در اين مجموعه گردآوري شده بود و با دقت توضيح نويسي شده بودند.
وجه مشترک اين عکسها خرمشهر بود...خرمشهر عزيز...خرمشهر خونين...خرمشهر شهيد...
عکسهای خوب اين مجموعه که برای من بیشترین تأثیر رو داشتن پست ميکنم و اميدوارم که از ديدنشون استفاده لازم رو ببريد .
سوزان سونتاگ ميگه : در حالي که عکاسي به طور طبيعي نوعي ديدنِ مقتدرانه با حدي از فاصله است،موقعيتي وجود دارد که آدمها به خاطر عکس گرفتن کشته ميشوند:زماني که از کساني عکس ميگيرند که يکديگر را ميکشند.تنها عکاسي جنگ است که چشمچراني را با خطر ميآميزد.
[1]
يکي از عکسهاي جذابي که در اين مجموعه براي من وجود داشت،همين عکس است که در آستانه فتح خرمشهر گرفته شده است؛ ظاهر بدوي و خشني که جنگ ميتواند از هر انساني بسازد در چهره اين دو رزمنده وجود دارد : صورتهاي آفتاب سوخته، پوست پر چين و چروک، ريشهاي نامرتب و خاکِ نشسته بر بدن؛ اما در عين همه اينها، يک شعف بياندازه در صورتشان برجسته است، يک شادي بيوصف که بر لبشان خندههايي رشک برانگيز نشانده است: خوشحالي ناشي از پيروزي و فتح، و زمزمه مداوم انا فتحنا لک فتحاً مبينا...
نگاه مرد سمت چپ به همرزم خود بيشک عاشقانه است،همچون عشقي که برادري نسبت به برادر دارد و از دل مهرباني برآمده که در سينه مردِ جنگجوي بدويظاهر وجود دارد؛
جذابتر اما، دوربيني است که اين مرد در دست دارد، و از لحظه ديدن دوربينش، بين من و او پيوند عظيمي برقرار ميشود: پيوندي از جنس عکاسي ، از جنس روايتگري و خاطرهسازي، از جنس عشقي که انسان را واميدارد عزيزانش را در زيباترين لحظهها،براي هميشه در قابي نقرهاي ابـــــــــدي کند...
آري،پيوندي است بين من که به تصوير او نگاه ميکنم و او که تصويرگر ِ سادهي زندگي ِ جنگ و جنونزدهي خويش است،پيوندي که در نسبتي دائم،مرا وامدار او ميکند...
-----------------------------------------
تصوير : منطقه عملياتي بيت المقدس / ارديبهشت 1361 / عکاس شهيد داريوش گودرزي کيا / مجموعه عکس جنگ تحميلي ، جلد هشت (خرمشهر)