اشاره : خدا خیر بدهد به سه نفر :
اول آن کسی که مرا سرما داد و باعث شد تا یک هفته ای در خانه بمانم و با قرص و آمپول و مجموعه آثار داستایوفسکی و فیلم های اسکورسیزی و سایت عکاسی دم خور باشم.
دوم آن کسی که این سایت و خصوصا فرومش را راه انداخت تا تبادل اطلاعات خوبی بشود برای همه ما.
و سوم : باد و باران که در این چند روز خوب بارید و تصویربرداری را عقب انداخت و طبیعتا تدوین همزمان ما هم مالیده شد!. وگرنه روزی 14 ساعت تدوین داستانی مخزخرف کجا و این همه کتاب خواندن و فیلم دیدن و مطلب نوشتن اینجا کجا!
---------
من دقیقا نمی دانم کدام دسته از مخاطبان در این سایت و خصوصا فروم فیلمبرداری و تدوین دیجیتال می آیند. حرفه ای ها ؟ آماتورها ؟ عکاس ها ؟ علاقه مندان ؟ یا ... بنابراین دقیقا نمی دانم چه چیزی باید بنویسم و برای که. به همین خاطر فکر می کنم این مطلب برای عکاسان به درد بخور باشد.
چگونه یک فتو کلیپ بسازیم؟
انتخاب عکس :
مهمترین نکته در یک فتو کلیپ ، عکس ها هستند. سعی کنید عکس هایتان حتما موضوع مشخصی داشته باشد. یک رویداد خبری خاص ، یک مسافرت دوستانه ، یک مجموعه عکس آرتیستی یا ... . مهمترین نکته در این خصوص این است که عکس ها حتما از یک رویداد و با موضوع مشخص باشند.
اول بهترین عکس هایتان را انتخاب کنید. یادتان باشد که فتو کلیپ یک جور گالری مجازی است. بنابراین به فکر آبرویتان باشید!
انتخاب موسیقی :
از طریق عکس ها خیلی متوجه نخواهید شد ، اما قطعا انتخاب موسیقی فتو کلیپ می تواند عیار جوات بودن یا نبودن عکاس را نشان دهد!. سعی کنید بهترین موسیقی که تا امروز شنیده اید را انتخاب کنید. اگر موسیقی باز حرفه ای هستید بگردید و ببینید که کدام سبک موسیقی یا کدام آهنگ به حس و حال عکس هایتان می خورد.
این میل خودتان است ، اما سعی کنید آهنگی را انتخاب کنید که حسی به جز عکس هایتان به بیننده القا نکند. مثلا انتخاب ای ایران برای یک فتو کلیپ درمورد انتخابات زیادی نخ نما است. یا Camel همه را یاد برنامه های سیاسی تلویزون می اندازد. یانی و ونجلیس و برکت را هم بی خیال شوید لطفا !
پردازش عکس پیش از شروع تدوین:
قبل از انکه عکس ها را وارد محیط EDIT کنید لازم است تا رنگ و نور و رزلوشن عکس ها را درست کنید. عکس ها باید RGB و با رزلوشن حداقل 1200Pixle باشد. لکه های لنز و CCD را در فتو شاپ درست کنید. اگر خیلی به عکس صدمه نمی خورد کمی عکس ها را با کنتراست بالا بگیرید و عکس های سیاه و سفید را هم با RGB وارد کنید نه Gray. این نکته را می دانید که اندازه کادر تلویزیون 720*576 پیکسل است. بنابراین به طور عادی حتی اگر با یک دوربین 3 مگا پیکسلی عهد بوق هم عکس گرفته باشید , اندازه کادر تصویر از عکس کوچکتر است. این باعث می شود تا وقتی عکس را در نرم افزار وارد می کنید ، تصویرتان کامل نباشد و به نظر بیاید که روی تصویر زوم شده. این اصلا مشکل نیست و اتفاقا یک حسن به حساب می آید که جای خودش توضیح می دهم. اگر می خواهید عکسی را اسکن کنید ، با رزلوشن 300 این کار را انجام دهید. بالاتر نروید که فقط کامپیوتر را کند می کند و اعصابتان را خرد. بهترین ابعاد برای عکس های فتو کلیپ بین 2000 تا 3000 پیکسل است. با این ابعاد می شود کارهای خوبی در هنگام تدوین با عکس کرد. بزرگتر از این فقط سیستم را کند می کند.
تدوین :
فرض می گیریم که شما می خواهید با یولید یا پریمیر تدوین کنید.
ابتدا عکس ها را داخل نرم افزار Import کنید. (برای این کار روی Bin کلیک راست کنید و Import را انتخاب کنید یا از فایل گزینه Import File را انتخاب کنید. ) ترجیحا عکس هایتان jpg باشد.
فایل موسیقی تان را هم باز کنید. چند بار موسیقی را گوش دهید تا حسابی حس و حال آهنگ دستتان بیاید.
حالا موسیقی را روی تراک Audio ببرید و Waveform تراک را هم روشن کنید. با استفاده از Waveform نرم افزار به شما اوج و فرود های موسیقی را نشان می دهد و میزان موسیقی دستان می آید .
حالا عکس ها را دانه دانه کنار هم بچینید. سعی کنید عکس هایتان را همگام با موسیقی تنظیم کنید. برای این کار به Waveform دقت کنید. وقتی همه عکس ها را بر مبنای آهنگ چیدید ، نوبت حرکت دادن به عکس ها است. از طریق FX ها ، فیلتر 2dEditor را انتخاب کنید. باید فیلتر را دراگ اند دروپ روی عکستان در تایم لاین بیندازید و Open کنید. با استفاده از key frame به عکستان حرکت بدهید. مثلا طرف مدت 5 ثانیه از نمای بسته چهره یک مرد به کل قاب عکستان زوم بک کنید. کادر استاندارد تلویزون تقریبا مربع است. ولی کادر عکس مستطیل است. بنابراین در صورتی که عکستان تمام کادر باشد ، بالا و پایین کادر تصویر سیاه خواهد بود. سعید نکنید با استرچ کردن عکستان حتما تمام قاب را پر کنید. این کار ترکیب بندی عکستان را به هم می ریزد.
برای انتقال بین تصاویر می توانید از ترانزیشن های مختلف استفاده کنید. کافی است ترانزیشن مورد نظر را از لیست بردارید و وسط دو عکس ( که به هم چسبیده اند) بیندازید. البته شخصا پیشنهاد می کنم که این کار را خصوصا در مورد فتو کلیپ های خبری و آرتیستی نکنید. در این نوع فتو کلیپ ها بهترین ترانزیشن دیزالو و کات و فید هستند . خیلی ساده و راحت! . اما حواس بیننده را پرت نمی کند و جوات بازی هم نیست. البته در مورد فتو کلیپ های دوستانه و خانوادگی مجازید به موسیقی شهرام شب پره و ترانزیشن های HollywoodFX ! .
اتمام کار:
اول سعی کنید فتو کلیپتان حتما یک تیتراژ داشته باشد. اصلا کار سختی نیست. متنی که می خواهید را در فتو شاپ درست کنید. ( از طریق گزینه New یک صفحه با ابعاد 720*576 درست کنید . می توانید از طریق Telempet فتو شاپ صفحه Standard pal DV را نتخاب کنید.)
بعد متن را به صورت Psd ذخیره کنید. اگر می خواهید متنتان روی عکس ها بیاید ، فایل را ALFA ذخیره کنید. یعنی متن را تنظیم کنید و مابقی صفحه را خالی بگذارید . (یعنی پشت متنتان همان شطرنجی فتوشاپ باشد.) وقتی این فایل PSD را Import کردید ، یک لاله بالاتر از عکیس هایتان در تایم لاین قرار دید. نتیجه این می شود که متن روی عکس ها می آید. این فرایند لایه گذاری دقیقا مثل لایه های فتوشاپ است.
بعد از تیتراژ گذاری تصویرتان را Export کنید. یعنی به یک فایل AVI یا هر فرمت استاندارد دیگری تبدیل کنید. برای این کار ابتدا و انتهای تصویرتان را مارک کنید ( نشانگر تایم لاین را روی ابتدای فیلم ببرید و دکمه I را روی کیبورد بزنید . حالا نشانگر را روی انتها ببرید و دکه O را بزنید. ) بعد از طریق پنجره File گزینه Export Project را انتخاب کنید. یادتان باشد که قبل از اتمام کار و خروجی گرفتن باید تصاویر و حرکت ها رندر شوند. برای Render کردن در پریمیر دکمه Enter را بزنید. امکان دارد بسته به نوع سی پی یو کامپیوترتان کمی طول بکشد یا سیم ثانیه آماده شود. تا زمانی که تصویر رندر نشده ، هنگام پخش همراه با مکث پخش می شود. می توانید هر چند پلان یک بار ، تصویرتان را رندر کنید.
نتیجه می شود یک فتو کیلیپ در کامپوتر شما. می توانید این فایل را در VCD یا DVD رایت کنید. البته رایت DVD خیلی بهتر و با کیفیت تر است.
اصلا به دردتان خورد؟!