اول :
آقا ما یک تاپیکی همینجا راه انداختیم به نام آینده و دنیای دیجیتال و کلی هم برایش فلسفه بافتیم که سیستم های جدید را معرفی کنیم و طرح های نو را هم بررسی کنیم و هم دراندازیم و از این قبیل مهملات. بعد از یک ماه و اندی کمتر از 200 نفر تاپیک را خواندند و ما هم مقادیر متنابهی ضایع شدیم . مسلم است که نیاز مخاطبان این سایت از ویدئو ، یک نیاز BROADCAST نیست . بچه ها همه عکاسند ، نه برنامه ساز ویدئو. بنابراین این حرف و حدیث ها به دردشان نمی خورد. البته کاش یک سایتی هم راه می افتاد تا بتواند نیاز فنی این همه فیلمساز فیلم کوتاه و مستند و تجربی را تامین کند. این آرزو را فعلا در کوزه می گذاریم... البته در این مدت هم آنقدر درگیر کار و دغدغه های بورژوازی بودیم که نتوانستیم اصلا این طرف ها آفتابی شویم و چیزی بنویسیم. عجالتا عرض می شود که فعلا آن تاپیک مغموم را بی خیال شده ایم. اگر سیستمی برایتان تازگی داشت و دوست داشتید ، آنجا بنویسید. اگر هم دوست نداشتید ، بفرمائید که ما در باره اش بنویسیم. اگر هم اصلا دوست نداشتید که مشکلی نیست. اگر هم به هیچ وجه دوست نداشتید که شرمنده.
دوم:
این روزها ( از حدود 2 سال پیش) بازار صفحه های LCD و پلاسما در کشور خیلی پر رونق شده. هم در کامپیوتر و هم در خانه ها دیگر داشتن یک تلویزیون یا مانیتور LCD نشان تجمل نیست. اما خیلی از ما هنوز فرق بین LCD و PLASMA را نمی دانیم. از این لحظه به بعد قرار است فرقش را بدانیم:
1- تکنولوژی های PLASMA و LCD چیستند؟
در نگاه اول شاید هر دو شبیه به هم باشند. اما تفاوتهایشان با هم کم نیست.
تصویر صفه های پلاسما از تزریق مقدار بسیار کمی گاز پلاسما و شارژ الکتریکی به این گاز در یک ماتریس مشخص تشکیل می شود. درست است که هیچ کداممان نفهمیدیم جمله قبل یعنی چه ؟ ، اما محققان دانشگاه ایلینویز آمریکا در اواخر سال 2000 این تکنولوژی را فهمیدند و به ثبت رساندند.
تصویر یک صفحه LCD از شارژ الکتریکی کریستال مایع میان دو صفحه شیشه ای یا پلاستیکی خلا به دست می آید. شارژ الکتریسیته در هر دو تکنولوژی عنصر یکسان است. هر دو تکنولوژی نقاط قوت و ضعفی دارند که بررسی خواهیم کرد.
2- برتری های پلاسما به LCD
یک تلویزیون پلاسما می تواند سیاهی را بهتر از یک LCD نمایش دهد. بنابراین پلاسما کنتراست و کیفیت بالاتری را نسبت به LCD در مورد تصاویر تاریک و یا پر کنتراست دارد. دلیلش هم ساده است : تصویر پلاسما یکسان و ماتریسی پرداخته می شود ، اما LCD از شارژ پیکسل های RGB تشکیل می شود. بنابراین فضای خالی بین ردیف پیکسل های RGB پردازش نمی شود و همیشه مقداری از نور در فضای پیکسل ها خورده می شود. ( یک چیزی تقریبا مثل بلایی که CMOS سر نور می آورد.) البته نباید فراموش کرد که تکنولوژی LCD به سرعت در حال تحول است.
نکته بعدی زاویه تماشا است. زاویه دید PLASMA از LCD بهتر یا خیلی بهتر است. زاویه دید (در اینجا) یعنی تا چه حد می توانیم از تصویر فاصله بگیریم یا زاویه نگاه را تغییر دهیم تا تصویر خراب نشود. اگر LCDTV یا LCD Monitor دارید حتما متوجه شده اید که وقتی از صفحه تا حدی دور می شویم ، روشنایی و تغییر غلضت رنگ را در تصویر می بینیم. این اتفاق در پلاسما به هیچ وجه نمی افتد. پلاسما می تواند تصویری روشن تر و رنگدانه های حقیق تری نسبت به LCD را در فاصله های دور حفظ کند.
اگر کاربر LCD (مانیتور یا تلویزیون) بوده باشید ، متوجه شده اید که در حرکت های تند تصویر (مثل صحنه های اکشن یا ورزشی) تصویر LCD دچار بلور یا جاماندگی پیکسل می شود. این مشکل بعدی LCD است که به زمان بارگذاری پیکسل ها توسط پردازنده تصویر بر می گردد. با پلاسما این مشکل را اصلا نخواهید داشت. (البته این یک قاعده نیست. تکنولوژی LCD خیلی سریع در حال پیشرفت است و همین روزها هم این مشکل را حل می کند. وقتی که می خواهید یک LCD بخرید ، مهمترین چیزی که باید بدانید مقدار زمان Refresh پیکسل ها است. این واحد را با ms (میلی ثانیه) تعیین می کنند و در کاتالوگ می نویسند. هر چقدر این مقدار پایین تر باشد ، تصویر سریع تر و بهتر Refresh می شود و البته محصول هم گران تر است. 2ms به پایین عالی است، البته اگر حقیقی باشد.)
تکنولوژی پلاسما گران تر از LCD است. اما به گفته سایت Cnet.com قیمت صفحه های بزرگ (از 45 اینچ به بالا) پلاسما و :LCD در سال 2006 تقریبا یکسان بوده.
3- برتری های LCD نسبت به پلاسما
فکر نکنید موتور LCD را پایین آوردیم و پلاسما را به عرش رساندیم. LCD هم مزایای خوبی دارد:
تلویزیون LCD توانایی تغییر رزلوشن را دارد و رزلوشن محلی اش از رزلوشن یک پلاسما با اینچ مشابه بهتر است. مثلا اگر تصویری را با رزلوشن 1080p (استاندارد HD سونی) در یک پلاسما ببینیم عالی است . اما تصویر کانال 2 سیما خودمان در همان تلویزیون از تصویر مشابه در LCD کمی ضعیف تر است. چون LCD تصویر را تقویت کرده. البته باید بدانیم در هر صورت LCD برای تماشای یک تصویر کانال آنالوگ بهتر از PLASMA عمل می کند و اساسا تصویر یک تیونر آنالوگ برای تلویزیون های بزرگ (45 اینچ به بالا) مناسب نیست. PLASMA خوراک HD است و LCD خوراک دی وی دی و تلویزیون دیدن.
LCD با ولتاژ کمتری نسبت به PLASMA کار می کند. چیزی حدود 30 برابر کمتر از پلاسما برق مصرف می کند. باور کنید!.
نکته برتری دیگر LCD عمر مفید آن است. بهترین تولید کنندگان پلاسما حداکثر تا 20 هزار ساعت محصول خود را ضمانت می کنند ، در حالی که عمر مفید LCD ها بسته به مدل و تکنولوژی بین 30 تا 60 هزار ساعت ضمانت شده است.
اگر پلاسما باز باشید ممکن است بشنوید که صفحه پلاسما سوخته است. این یعنی اینکه تصویر کمی کشیده تر از کادر صفحه می شود یا روشن تر و سوخته تر از حالت معمول است. این اتفاق را سوخته شدن صفحه پلاسما می نامند!. البته در صورت گارانتی بودن صفحه را عوض می کنند، اما اگر از زمان گارانتی گذشته باشد دیگر هیچ کارش نمی شود کرد. این اتفاق به دلیل ولتاژ زیاد در گاز پلاسمای تصویر رخ می دهد. البته مدل های جدید پلاسما خیلی بهتر شده اند. اما امکان سوختن هنوز به طور کامل رفع نشده.
نکته آخر : حمل و نقل LCD و نصب آن راحت تر از پلاسما است. سبک تر است و قر و فر های پلاسما را هنگام نصب ندارد.
4- بالاخره چه کار کنیم؟ پلاسما بخریم یا LCD ؟
اگر قصد خرید یک تلویزیون صفحه تخت بزرگ را دارید - و ما اینجا از 50 اینچ به بالا حرف می زنیم - پلاسما انتخاب بهتری است. پلاسما تصویری روشن تر و دقیق تر از LCD در مقیاس بزرگ را نمایش می دهد.
اگر قصدتان خرید یک صفحه تخت برای منزل در مقیاس کوچکتر است ، به LCD فکر کنید. فارغ از همه مولفه های اقتصادی LCD در منزل ، این نکته هم نباید فراموش شود که بسیاری از کانال های تلویزیونی و ماهواره ای هنوز روی سیستم آنالوگ باقی مانده اند و شفافیت LCD در تصویر آنالوگ از PLASMA یهتر است. اگر می توانید هزینه اش را پرداخت کنید و مطلوبتان یک سینمای خانگی با خروجی HDMI یا Component DVD است ، پلاسما رویایی خواهد بود.
معمولا فاصله شما با یک صفحه LCD 34 اینج در منزل آنقدر نخواهد بود که دردسرهای فاصله LCD را بکشید.
یادمان هم باشد که در اندازه های 15 تا 32 اینچ اصلا تلویزیون پلاسما تولید نشده و LCD اولین و آخرین انتخاب است.
خوبی ها و بدی هایش را گفتیم. انتخاب با خودمان.
چند نمونه تلویزیون صفحه تخت LCD
چند نمونه تلویزیون صفحه تخت PLASMA