در این شبه مقاله می خواهم تا اطلاعاتی درباره پورت فوق العاده جالب و سریع 1394B ارائه کنم. باشد که اهل فن را مقبول افتد...
-هنوز نیومده! تو چین که نبود. فکر نکنم تا سال دیگه بیاد. حالا باز شما یه دور تو مغازه ها بزن...
اگر سراغ کارت 1394B را در هر مغازه فروش سخت افزار کامپیوتر در بازارهای معروف تهران بگیرید ، حتما همین جمله را از فروشنده خواهید شنید؛ اگر بدانند که اصلا چنین پورتی وجود دارد!.
پورتی که امروز ما آن را با نام FireWire می شناسیم ، اولین بار توسط کمپانی Apple در سال 1995 ارائه شد و پس از تاییدیه اتحادیه تکنولوژی و الکترونیک آمریکا (IEEE) جهانی شد. این پورت معروف را سونی i-Link نامید و نام های دیگری هم مثل Lynx پیدا کرد. اما در نهایت آن را با همان نام Fire Wire یا IEEE1394 (شماره کد محصول ثبت شده Fire Wire) می شناسند. . با آمدن Fire Wire و امکان اعجاب آور انتقال 400 مگابایت اطلاعات در ثانیه (آنهم به صورت Real و نه به صورت Peack) انقلابی در صنعت دیجیتال به وجود آمد. بسیاری از دستگاه ها با پورت 1394 تعریف شدند و دی وی دی پلیر ها , هارد های اکسترنال و در نهایت هم سیستم های تصویربرداری DV با آغوش باز 1394 را پذیرفتند. یک پورت 1394 می تواند تا 63 ورودی خارجی (External) را به تنهایی ساپورت کند. امروز بیش از 1400 دستگاه مختلف اکسترنال با پورت 1394 به کامپیوتر وصل می شوند. پورت های 1394 در دو نوع کوچک (4 پینی) و بزرگ (6 پینی) ساخته می شوند. تفاوت بزرگ و کوچک در Peak اطلاعات است.
اما این وسط USB هم بی کار ننشست. Universal Serial Bus (USB که از سال 96 تولید شد ، میس توانست به زور و ضرب تا 60 مگابایت را در ثانیه منتقل کند ؛ آن هم در حالت حداکثر توان . (Peak) اما قیمت تولید و تکنولوژی ارزانش باعث شد تا بسیاری از دستگاه ها مثل ماوس و پرینتر و ... USB را پشتیبانی کنند. چند مدل دوربین خانگی هم USB را ساپورت می کردند که البته هیچ وقت برای انتقال تصویر نبود. چون به طور قطع کابل USB نمی توانست تصویر DV را با 25mbs منتقل کند. (توان معمول USB 14mbs است).
ماجرا تا آوریل سال 2000 ادامه داشت...
در این سال کمپانی های هلیود پاکارد (HP) ، اینتل ، لاسنت ، ماکروسافت ، NEC , و فیلیپس در یک پروژه مشترک تحقیقاتی با همکاری دانشگاه کلمبیا توانستند تا فیل را هوا کنند و USB2 را به بازار معرفی کنند. USB2 درست مثل USB1.1 عمل می کند و از نظر ظاهر هم هیچ فرقی ندارد. اما می تواند 480 مگابایت در ثانیه (80 مگابایت بیشتر از Fire Wire)، آنهم به صورت حقیقی اطلاعات را منتقل کند. این انقلاب دوم پورت های انتقالی بود. در این هفت سال دیگر همه دستگاه هایی که با USB کار می کردند خودشان را با USB2 سازگار کرده اند. دستگاه های جدیدی هم که مولود این هفت ساله اند (مثل mp3 Pleyer ها ، هارد های بالای 300 گیگابایت ، دوربین های عکاسی دیجیتال ، موبایل ها و ...) همگی با USB2 به کامپیوتر متصل می شوند. با یک ورودی USB2 می توانید یک دستگاه USB را هم وصل کنید و بدون مشکل کارتان راه می افتند ، اما نمی توانید یک دستگاه USB2 را به USB وصل کنید. (گرچه در ویندوز XP و مکینتاش کار می کند ولی پیغام می دهد که این ورودی می تواند در صورت اتصال به یک پورت USB2 سریعتر کار کند)
تغییر از usb به USB2 برای همه کمپانی ها خیلی راحت بود. اما سیستم های ویدئویی کماکان روی FireWire باقی ماندند. دلیلش هم خیلی ساده است : سیستم های dv به سرعت بالاتری نیاز ندارند و از طرفی هم هزینه طراحی سیستم های USB2 (باتوجه به تغییرات کلی شکل فیزیکی و سیستم نسبت به FireWire ) خیلی گران می شد.
اما طراحان Fire Wire بالاخره باید یک فکری می کردند. به هر حال USB2 بالایشان درآمده بود!..
می رسیم به دوست جدیمان جناب 1394B:
اگر USB2 فیلی بود که هوا شد ، 1394B قطعا یک دایناسور است!.
1394B یا FireWire 800 حدود 9 ماه است که تولید شده. می توانید تصور کنید اطلاعاتتان با سرعت 800 مگابایت در ثانیه منتقل شود؟ می توانید ! ، با Fire Wire 800 می توانید.
Fire Wire 800 (که دیگر 1394ب می نویسمش) می تواند به صورت حقیقی 800 مگابایت را در ثانیه انتقال دهد. به خاطر تغییرات ماهوی در طراحی اش (دیگر دومدل کوچک و بزرگ 4 و 6 پینی ندارد و یک کابل و پورت دو سر 9 پینی است) فرکانس بسیار خوبی دارد و می توانید با استفاده از کابل 1394ب بدون افت کیفیت و پارازیت تا 1000 متر (1 کیلومتر) کابل مستقیم بکشید!. (راستی یادم رفت ، می شود همه این پورت ها را برای شبکه هم استفاده کرد.) کابل های Lan از 100 متر به بالا پارازیت بدی دارند و حداکثر هم می توانند در بهترین شرایط 100 مگابایت را در ثانیه در شبکه منتقل کنند. البته از کابل 1394A در شبکه استفاده می شود. این کابل می تواند تا 250 متر هم طول داشته باشد ؛ البته همراه با پارازیت
به چه دردی می خورد؟
سئوال خوبی است. واقعا به چه دردی می خورد؟ چند تایش را می نویسم:
1- هارد های اکسترنال:
بیشترین استفاده از 1394ب در این چند ماه را در هاردهای اکسترنال شاهد بوده ایم. خود من یک هارد اکسترنال 1 ترابایتی (1000 گیگا بایت) دارم که هم با USB2 ، هم با 1394a و هم با 1394b به کامپیوتر وصل می شود. البته هنوز کابل و کارت 1394ب را در ایران و دبی پیدا نکرده ام ، اما با اتصال هاردم با این پورت به کامپیوتر ، سرعت این هارد اکسترنال مثل هارد داخل کامپیوتر با پورت SATA خواهد بود. این برای کاربران تدوینگر خیلی مهم است که بتوانند هاردهای اکسترنال با سرعت بالا داشته باشند تا در هنگام تدوین و رندر به جد و آباد سازنده و پیشنهاد دهنده هارد اکسترنال فحش ندهند.
2- سیستم های صوتی:
برای استودیو داران صدا هم این 1394ب چیز لذیذی خواهد بود. شخصا غرغر کردن هایشان را وقتی که چند ساز و میکروفن و میکسر های دیجیتال را به کارت صدای حرفه ای وصل کرده اند و به خاطر پیک بالا نمی توانند همه صداها را با هم به کامپیوتر منتقل کنند دیده ام. 1394a می تواند تا 256 تراک MIDI را ساپورت کند. اما 2394ب می تواند تا حدود 600 تراک MIDI را به صورت Real Time پخش کند!. علاوه بر این هیچ نویزی که معمولا روی کابل های 1394a در استودیو می افتد ، بر دوست جدیدمان سازگار نیست.
3- سیستم های تدوین و تصویربرداری HD:
برای سیستم های HD یا همان (High Defenetion) بسیار کاربرد خواهد داشت. البته هنوز هم می توان با 1394a تصویر HD را کپچر و کپی کرد ، اما خصوصا در مورد سیستم های HD شرکت هایی که به صورت هارد ذخیره می کنند ( مثل سیستم P2 پاناسونیک که روی کارت ذخیره می کند ، یا سیستم MpegIMX سونی که روی دیسک های مخصوص ذخیره می کند کاربرد زیادی خواهد داشت.)
علاوه بر این حواسمان باشد که ما در هنگام کپچر DV در اصل تصویر را در فرمت AVI تعریف کرده و سیستم هم فایل را به نوعی کمپرس می کند. با استفاده از 1394ب می توان تصویر را به صورت uncompressed کپچر کرد و هنگام انجام تروکاژ (جلوه های ویژه) از کیفیت کامل تصویر کیف کامل برد.
آینده از آن کیست؟
تلویزیون های دیجیتال ، سیستم های Broadcast دیجیتال ، کنسول های بازی ، شبکه های Lan و سیسم های ویدئی دیجیتال قطعا با ورود 1394ب تحول عظیمی را تجربه می کنند. یادمان باشد که 1394ب فقط یک سرعت 2 برابر نسبت به 1394a نیست . امنیت بالا ، نویز حذف شده و سازگاری فوق العاده اش با هر سیستمی آینده روشنی را برایش رقم زده. باید منتظر روزی بود که ویندوز های 64 بیتی* به بازار بیایند و ما اشک شوق بریزیم!. به امید دیدار 1394C !
حداقل سیستم مورد نیاز برای 1394B :
PC:
پنتیوم III 500 یا بالاتر
اسلات 64 کارت PCI
128 مگابایت رم
کارت صدا و سی دی رام
MAC:
Power mac G3 یا بالاتر (روی Power mac 5.5 پورت 1394B به صورت Onboard نصب شده)
80 مگابایت رم
سیستم عامل مکینتاش نگارش 10 به بالا
Apple FireWire2.4 یا بالاتر
نرم افزار Quick Time 4.1 یا بالاتر
*: ویندوز های فعلی (مثل XP) 32 بیتی هستند. یعنی اطلاعات را در 2 به توان 32 بیت پردازش مب کنند. ویندوز وعده داده شده مایکروسافت (ویستا) قرار است 64 بیتی حقیقی باشد. یعنی اطلاعات را در 2 به توان 64 سرعت محاسبه خواهد کرد. این یعنی سرعت کامپیوتر ها چند ده هزار برابر خواهد بود و می توانیم از رم های بیشتر از 2 گیگابایت (تا 60 گیگابایت رم ) استفاده کنیم. یک خورده فکر کنید ببینید چه بلایی قرار است سرمان بیاید!...