درباره آبستره و مترادف بودنش با "انتزاع" داشتم فکر میکردم؛ به مترادف بودنش شک کردم!
به صفحهای در ویکیپدیا + برخوردم که دقیقاً عبارت "هنر انتزاعی" را برای برگردان عنوان انگلیسی (Abstract art) همان مطلب + آورده است.
اما بعداً به صفحه
کد:http://www.hozehonari.com/Default.aspx?Page=6264§ion=litem&mid=24546&id=72731رسیدم که در آن آمده است:
وعدهاي لغت «آبستره» را به معاني انتزاع و تجريد تعبير و معني ميكنند و معتقدند كه كليۀ آثار انتزاعي و تجريدي، معني ترجمه شدهاي از كلمۀ آبستره هستند، در حاليكه چنين نيست و ما در اين سلسله گفتارها به تفاوت نادرست ترجمه آبستره خواهيم پرداخت، از هنگاميكه آثار آبستره در هنر نقاشي پديدار شد دامنۀ وسعت انتقال و گسترش آن به سراسر جهان راه يافت از جمله هنر ايران را نيز تحتالشعاع قرارداد و تعدادي از هنرمندان ايراني پيرو اين نوع هنر شده و در صدد برآمدند كه ابتدا به ساكن آنرا براي جامعۀ ما معني و ترجمه كنند.
وهنر «آبستره» به آنگونه آثاري گفته ميشود كه بسيار مجهول و نامحسوس و غير قابل پيش بيني و به دور از انتظار مخاطبان است . كليه آثار آبستره از نوع نقاشي صرفاً براي ديدن و تماشاكردن و از نوع آثار حجمي صرفاً براي لمس كردن نه براي لذت بردن و به خاطر سپردن ساخته ميشوند، بنابر اين هيچيك از مخاطبان نبايد با مواجن اين آثار انتظار رؤيت يك صفت اخلاقي يا يك فضيلت معنوي را داشته باشند، زيرا هنرمندان اينگونه آثار بدون در نظر گرفتن هيچگونه قصد و موردي به خلق آن دست ميزنند به همين دليل آثار آبستره هرگز مشمول نقد منطقي نميشوند چون از يك ذهن و فكر منطقي تراوش نكردهاند كه انتظار چنين نقدي از آنان برود
----------------------------------------------------------------------اما هنر انتزاع و تجريد، داراي هدف و مقصودي كاملاً معنيدار و غايتي اخلاقي، انساني هستند، «انتزاع» اسم فاعل منتزع بوده و به معني جدا شدن و خلاصه شدن است از همين رو با معني ترجيد ميتوانند مفهوم نزديك به هم داشته باشند چون تجريد نيز به معني مجردشدن و رها بودن و تنهايي جستن است، به لحاظ اخلاقيات انساني هر دو گونة اين هنر داراي غايات انساني هستند و داراي پويشي هدفمند بوده كه حتي از نوع انتزاع ميتواند فطرت انسان را در بر گيرد. بايد يادآور شويم كه هنرهاي انتزاعي و تجريدي، از جمله آثار مادي بوده به همين لحاظ دنيوي بودن اينگونه آثار كاملاً مشخص و معلوم ميباشد.
هنرهاي انتزاعي، به آثاري گفته ميشوند كه قصد دارند فرم ياشكل مورد نظرشان را تا به حدي خلاصه و تجزيه كنند كه از اسم اصلي آن شى دور نشوند و قبل از اينكه آن شى مورد نظر به نهايت خلاصه شدن ميرسد دست از كار ميكشند و ديگر آن شى را خلاصه و تجزيه نميكنند.
اگر این دو را متفاوت بدانیم به عنوان مثال عکس زیر با توجه به مطالب پیشگفته بیشتر در دستهبندی "انتزاعی" و نه "آبستره" میگنجد.
عکاس: آقای فرهاد حسینی farhad44
اما اگر آن مقاله فارسی بیراهه رفته باشد و "انتزاع" و "آبستره" در معنی یکی باشند. پس تفاوت دستهبندی عکس زیر و عکس بالا چیست؟ (عکس بالا پیامی دارد امّا عکس زیر لزوماً معنی و پیام خاصی ندارد، صرفاً یک ترکیب بصری است و حاصل کراپی از دنیای اطراف)
----------------------------------------------------------------------
نظر دوستان چیست؟
* لطفاً با عنایت به اینکه <آنچه نوشته بنده است تماماً برداشت شخصی است و شاید 100 درصد غلط> نظر خود را صریح بنویسید.
----------------------------------------------------------------------
البته خارج از بحث فعلی عکس جناب فرهادخان را بیشتر مفهومی میدانم (اینکه خوب اجرا شده است یا نه را نمیدانم و نظری ندارم)
ویرایش توسط Vahid : Saturday 10 April 2010 در ساعت 05:04
.
سلام
در پی نوشته های وحید
که این تصویر کردن می تواند در عکاسی-نقاشی و حتی موسیقی باشد چرا که بعضا موسیقی را ذاتا هنری انتزاعی میدانند.آبستره در هنر، در هم ریختن فرم است. آبستره جدا شدن از هر آن چیزی است که برای چشم ما آشنا است. هر چیزی که چشم آدمی یا حس او با آن آشنا نباشد، اگر تصویرش کنی به حیطه ی جهان آبستره قدم گذاشته ای.
و دیگر اینکه:
در اوایل قرن بیستم مدرسه ای به نام باو هاوس به بنیان گذار ی معماری به نام والتر گروپیوس افتتاح شد. گروهی از هنرمندان بزرگ پیشرو ی آغاز قرن بیستم در این مدرسه گرد هم آمدند.هنر مندان مدرنیست یا به عبارت دیگر هنر مندان آوان گارد در آغاز شکل گیری مکتب های هنری مدرن به دنبال این هدف بودند که خود را از محیط آشنای اطراف و هر آن چه انسان شناخته بود، جدا کنند. آنان با جسارت گفتند ما می خواهیم چیزی را به تصویر بکشیم که شبیه هیچ چیز نیست و در واقع می خواستند "هیچ چیز" را تصویر کنند. آن ها به دنبال القا یا بیان یک فرم، یا به بیان دیگر باز نمایی طبیعت نبودند و نمی خواستند معنای مشخصی را در تصویر انتقال دهند. آنان می خواستند نوعی جدایی از همه چیز را تصویر کنند.
این هنرمندان در خلق آثار خود به گونه ای عمل کردند که در تمام آثار آنها نوعی فرار از واقعیات یا بهتر بگویم فرار از رئالیسم به چشم میخورد. این هنرمندان حتی برای آثار خود نامی اخصیص نمیدادند و نظر آنها این بود که قرار دادن عنوان برای اینگونه آثار باعث ایجاد پیش زمینه ذهنی و درگیری ذهن مخاطب برای هماهنگی نام اثر با مفهوم انتزاع شده می شود.
در عمل در یک اثر آبستره حال عکس یا نقاشی وقتی از هنرمند پرسیده شود چه چیزی را به تصویر کشیده ای پاسخ او این است
همان چیزی که تو می بینی این پاسخ گریز از تصاویر آشنای اطراف را در آثار آبستره در بر می گیرد و به عبارت دیگر همان تصویر کردن هیچ چیز است.
در کل صحبت از هنری که به نوعی هر هنرمند نظر خودش را تصویر می کشد بسیار سخت است.
این بود نظری از بنده وحید جان........................................
یا علی
ساکت که ميماني ميگذارند به حساب جواب نداشتنت !!مهدی مرادی
عمرا بفهمند داري جان ميکني تا "حرمت ها" را نگه داري....!!.
یه سوالی برای من پیش اومده , بر اساس توضیحاتی که جناب روزبهانی فرمودن و در تکمیل عرایض ایشون توضیحات جناب مرادی , پست شماره 25 آبستره محسوب میشه یا انتزاعی ؟ من خودم فکر میکنم انتزاعی محسوب بشه , نظر شما چیه ؟ ( این سوال رو مطرح کردم که تفاوت این دو موضوع برام خوب روشن بشه )
سیامک حاجی محمودی
My Photo Blog
این رو میشه آبستره گفت؟
ممنون
ویرایش توسط farhad44 : Sunday 11 April 2010 در ساعت 09:33 دلیل: حذف عكس حدود 700 كيلوبايتي ! (حداكثر مجاز 300)
من سواد و مطالعات زیادی در مورد تقسیم بندی های هنری ندارم. ولی با توجه به دسته بندی ها و عکس هایی که در سایت های مختلف عکس دیدم من هم عقیده دارم که این عکس فرهاد خان جزو دسته بندی عکسهای مفهومی (conceptual) قرار میگیره که تاپیک جدایی هم براش داریم. و از نظر من تو اون تاپیک هم خیلی از عکسها به اشتباه وارد شده و بیشتر جنبه انتزاعی داره تا مفهومی. من آبستره یا انتزاعی رو تا حالا یک کلمه مترادف میدونستم. چون تو سایت های خارجی غیر از abstract هیچ دسته بندی دیگه ای ندیده بودم که عکسهایی تو این وادی داشته باشه و در ترجمه Abstract هر دوی این لغات اومده.
از نظر من عکس پست ۲۵ از حسین عزیز (odesa) هم در دسته عکسهای مفهومی قرار میگیره.
امیدوارم دوستانی که مطالعات و تحصیلات هنری دارند بیان و نظراتشون رو بیان کنن.
سیامک حاجی محمودی
My Photo Blog