بارت در کتاب دلنشین و غمناک خود، "اتاق روشن" مینگارد:
عکس پرتره، عرصهی پوشیده و به هم فشردهی نیروهاست. چهار امر خیالی در اینجا با یکدیگر برخورد میکنند، مخالفت میکنند، و همدیگر را تحریف میکنند. من در مقابل دوربین، در آنِ واحد: همان کسی هستم که فکر میکنم هستم، همان کسی هستم که میخواهم دیگران فکر کنند هستم، همان کسی هستم که عکاس فکر میکند هستم، و همان کسی هستم که او برای نمایش هنرش به کار میگیرد.
عملی عجیب: من بیوقفه از خودم تقلید میکنم و به همین دلیل هرگاه عکاسی میشوم همواره از احساس بیاصالتی و بدلی بودن و گاهی از احساس دورویی رنج میبرم.
برحسب امر خیلالی، عکس آن لحظهی بسیار ظریفی را نمایش میدهد که، اگر روراست باشم، نه سوژهام و نه آبژه، بلکه سوژهای هستم که حس میکند دارد یک آبژه میشود: از این رو خرده روایتی از مرگ را تجربه میکنم: در حقیقت یک شبح میشوم. عکاس این را بخوبی میداند و خودش هم از مرگ میترسد، مرگی که با حرکت او دچارش میشوم.
با توجه به تعبیر بارت، عکاسی از انسانها، وقتی با آگاهی در مقابل دوربین شما ژست گرفتهاند، شاید یکی از سختترینِ کارها باشد. وقتی که میدانیم با عملِ عکاسی کردن، لحظهای از زندگی انسانی را گرفته ایم(ربودهایم) تا بر سطوح نقره یا کریستال، ابدی کنیم، جاودانه کردنی که مترادف است با مرگ پیش از موعد سوژه(انسان) تا بتواند به آبژه(عکس) تبدیل شود.
لذا در عمل عکاسی کردن از انسانها، عواطف و احساسات متناقض و متفاوتی بطور همزمان وجود دارد. در چنین شرایطی عکاس باید بتواند قویترین احساس، که همانا درخشش زندگیبخشِ وجود و هستیِ سوژه است، به درستی و کمال درک کرده و تلاش کند در عکس، متجلی نماید.
عکاسان بزرگی در تلاش برای تسخیر آن روح هستی بخش انسانی در تصاویر خویش بوده اند؛ از آن جمله میتوان به عکاسانی همچون نادار، واکر اونز، ریچارد اودون، مری الن مارک و ... اشاره کرد .
خب، بعد از این مقدمه نسبتاً طولانی و کمی تا قسمتی غمزده،حتماً متوجه شدید که موضوع این دوره،عکس پرتره است!
عکس پرتره سیاه و سفید .
دوستان و عزیزان همفرومی، غرض از ذکر مقدمه فوق، متذکر شدنِ اهمیت و جایگاه انسانها و رابطه خاص عکاسی با ایشان است.
امیدواریم با مطالعه در باب عکاسی پرتره، عکسهای درخشان و موفقی از شما شاهد باشیم.
فراموش نکنید که هر عکسی که سوژه اصلی آن انسان باشه، پرتره محسوب میشه،و پرتره محدود به عکسهای قشنگ آتلیهای نیست.
توجه کنید که با توجه به اینکه احتمالاً حجم عکسهای ارسالی در این دوره بالا خواهد بود، به طبع سطح کارها بالا خواهد رفت و در داوریها مؤثر خواهد بود،پس لطفاً در انتخاب آثار ارسالی خودتون نهایت حساسیت رو نشون بدید.
از طرف تیم داوری بابت تأخیر یک شبه در اعلام موضوع جدید عذر خواهی میکنم.
منتظر اثرات ارزشمند شما هستیم...