سلام!
خب تو این تاپیک می*خواهیم در باره ظهور وارونه یا ضربدری یا Cross Processing صحبت کنیم. من خیلی سریع یه مرور کردم ندیدم قبلتر کسی چیزی گفته باشه پس شروع می*کنیم:
خب در کل Cross Process که من دوست دارم از این به بعد ظهور وارونه صداش کنم یعنی اینکه شما یه فیلمی رو با یه ماده*ای ظاهر کنید که نباید بکنید! یعنی چی؟ خب تا بحال فکر کردید اگه فیلم سیاه سفید رو با C-41 ظاهر کنید چی*می*شه؟ دست نگهدارید تا بیشتر با هم صحبت کنیم!
ظهور وارونه رو می*شه به روشهای مختلف انجام داد و ترکیبهای مختلفی رو تست کرد. اما دو تا روش از همه رایج*تر هست که ما بیشتر در مورد اولی حرف خواهیم زد، چون خروجی کار قابل استفاده*تر می*شه!
۱- ظهور فیلم اسلاید (پوزتیو)رنگی با ماده C-41 یا همون پروسس رنگی رایج
۲- ظهور فیلم معمولی رنگی با پروسس E-6 که در اصل برای اسلاید کاربرد داره!
من به جای اینکه از صفر شروع کنم و بگم که فیلم اسلاید رو بگذارید تو دوربین و الی آخر همینطور نکته نکته در این مورد چیز می*نویسم و اگه هم دیگر دوستان تجربیاتی در این زمینه دارن خوشحال می*شم که اونا رو بشنوم.
۱- من خودم الان حدود ۲ ساله که بصورت مداوم Cross Process
می*کنم و قبل از هرچیزی بهتون بگم که هیج دوباری نتیجه کارتون یکسان نخواهد شد پس دنبال این نباشید که این رو به عنوان تکنیکتون تو عکاسی روزمره انتخاب کنید. ولی در عوض هردفعه که فیلمها رو ظاهر و عکسها رو چاپ می*کنید می*تونید منتظر یه سورپرایز اساسی باشید!
۲- اگه فیلم اسلاید رو با C-41 ظاهر کنید چی* میشه؟ Wow! رنگها به هم می*ریزن! و چه جور هم بهم می*ریزن! البته همه چیز بستگی به نوع فیلم و وضعیت C-41 داره ولی مهمترین چیزی که می*بینید قرمز بی*نهایت درخشنده و جیغ هستش! قرمزها کنتراستی خواهند داشت که از حد تصورتون خارجه و اگه کاغذتون خوب باشه انفجار قرمز در زمینه عکس رو می*تونید ببینید طوری که از کادر خودش به بقیه عکس هم سرایت می*کنه!
۳- کنتراست بالاست! خیلی بالا! شاید تا بیشتر از ۳ برابر معمول!
۴- چه فیلمی؟ تمام هیجان ماجرا در انتخاب فیلم هستش! هر فیلم برای خودش حرفی می*زنه. این روزها من با ولویا ۵۰ (RVP 135) اینکار رو می*کنم ولی خب این از سر پیریه و علاقه به زرد (سبز غریب ولویا اینجا زرد غریب می*شه!) شما بهنره با فیلمهای حساستر و اکشن تر این کار رو بکنید! نگران فیلم هم نباشید. من همیشه با ولویا از طبیعت عکس می*گرفتم و دستم می*لرزید وقتی این اسلاید ارزشمند رو جای فیلم C-41 به لابراتوار می*دادم اما الآن ماهی یه بار می*رم فوجی و خوراک ولویا ماهم رو برای ظهور وارونه ابتیاع می*کنم!
۵- چه ظهوری؟ خب. در مورد انتخاب فیلم و ظهور خیلی باید باهم حرف بزنیم اما برای شروع این رو بدونید که این عملیات به شدت عمر دارو بچ ظهور رو کاهش می*ده!!! راهش چیه؟ یکیش اینه که پولدار باشید و یه بچ C-41 رو کرایه کنید!
یکی دیگش اینه که با لابراتوار آشنا باشید و ته بچ رو بر دارید، یا اینکه به طرف دروغ بگید یا گولش بزنید (مثلا بدنه فیلم رو مخدوش کنید یا چسب گنده بزنید و خودتون روش بنویسید یا حتی قوطی فیلم رو عوض کنید تو تاریکی) یا اینکه از همه ساده*تر ببرید پیش لابراتوارهای نادون و بگید این رو معمولی ظاهر کن. در هر صورت باید این فیلم رو تو C-41 ظاهر کنید.
من توی خونه و با دست هم C-41 ظاهر کردم که اگه وقت شد بعدتر ها در این مورد هم حرف می*زنیم.
۶- چطوری ظاهر کنیم؟ سوال خوبیه. بخاطر لایه زرد که بعدا بیشتر ازش می*گم ترجیح داره تو ظهور فیلم رو (بستگی کامل به فیلم داره) بین نیم تا یک و نیم استاپ پوش کنید تا نتایجتون جالب تر بشن. یعنی با نورسنجی عادی عکس بگیرید ولی مثل فیلم پوش شده بهش زمان دارو بدید.
۷- یه تناقض اینجا دیده می*شد! لابراتواری که نمی*دونه داره داروش رو نابود می*کنه به طور معمول از پوش کردن هم چیزی نمی*دونه، پس خیلی به خودتون فشار نیارید! اگه C-41 رو بدون دستکاری انجام می*دن با تتنال (بشکه*های خالی تتنال رو می*تونید اون دور و بر ببینید) شما ISO فیلم رو به یارو دروغی بگید که ناخودآگاه و با اکثر ماده*های مدرن معادل همون پوش کردن هست.
۸- دوستان! قبل از شروع تجربیات یادتون باشه که اسلاید Elevation خیلی کمتری نسبت به نگاتیو داره یعنی اگه نگاتیوتون تا ۳ استاپ اینور و اونور نقطه نورسنجی بازم نمی*سوخت اکثر اسلایدها بیشتر از ۱ یا حتی نیم استاپ اینور و اونور تر رو تاب نمیارن و نابود می*شن پس دقت کنید.
۹- اوه! قبل از رفتنم بگم که چون نگاتیوها بینهایت کنتراستی می*شن لابراتوار ممکنه فکر کنه سوختن یا خرابن و نابودشون کنه! بگید هیچ کاری نکنه و همونطوری که هست بهتون بده. برای چاپ هم از کاغذ گلاسه استفاده کنید (اگه دوست دارید، برای شروع و افزایش هیجان بهتره) و از لابراتوارچی بخواهید که نابغه بازی درنیاره و یه وقت فیلتری برای چاپ اضافه نکنه. پشت عکس می*تونید شماره فیلتر استفاده شده موقع چاپ رو (بالای تاریخ؟) بخونید اکثر چاپچی*ها با استفاده از تمام هوش خودشون یک فیلتر مثبت ۳ رو می*ندازن به جون عکستون تا خلاقیت شما رو با منطق خودشون از بین ببرن! جلوشون رو بگیرید!
۱۰- خیلی خسته شدم. سعی می*کنم دفعه بعد فنی*تر و عملی تر در این مورد براتون بنویسم اما از الان تا دفعه بعد صبر نکنید و دفعه دیگه با نمونه عکسهای چاپ شده اینجا باشید! اونهم عکسهایی که واروونه ظاهرشون کردید!
موفق باشید - کاوه.
پ.ن: اینم یکی دیگه از مزایای آنالوگ.