قبل از خواندن مطالب اصلی، توجه شما را به نکات زیر جلب میکنم:
- اگر با فرمت RAW یا DNG آشنایی ندارید به قسمت مقالات سایت مراجعه فرمائید و در مورد آنها بخوانید
- انتشار این مطلب دلیل بر درست بودن آن به طور کامل نیست، تنها دعوت یا ایجاد انگیزهایست تا ببینیم دوستان نظرشان چیست
به كارگيري DNG – تام هوگان
هر از چندي سؤالات زيادي درباره DNG به سويم سرازير ميشود. اغلب وقتي درجايي مقالهاي در مورد فوايد تبديل به DNG منتشر ميشود اين سوالات پيشميآيند. بدیهی است که من ايده يك فرمت RAW عمومي و به طور كامل تعريف شده را دوست ميدارم، اما به دلايلي كه شرح خواهم داد پشتيبان DNG نيستم.
فوايدي كه به DNG نسبت داده ميشود اينها هستند:
- اين يك فرمت تعريف شده عمومي و باز است و هميشه در دسترس خواهد بود.
- بسياري از نرمافزارها به طور مادرزادي از فرمت DNG پشتيباني ميكنند؛ شما با آمدن يك دوربين جديد كه اين فرمت را پشتيباني ميكند، به برنامه مبدل RAW جديد نيازنخواهيد داشت.
- با توجه به روش DNG در ذخيره اطلاعات فايلهاي شما كوچكترخواهد شد، لااقل اگر به مبدل DNG اجازه دهيد تا به جاي ذخيره فايل اصلي به عنوان نسخه پشتيبان، آن را پاك كند.
- DNG شما را از استبداد و انحصارطلبي فرمتهاي انحصاري شركتهاي بزرگ رها ميكند (بله كمي اغراق شده اما اين درست همان چيزي است كه شركتهاي پشتيبان DNG ميگويند)
- گرفتن نسخه پشتيبان از فايلهاي همراه XMP (تغييراتي كه هنگام تبديل ميدهيد) از فايل كامل RAW كمحجمتر خواهد بود
عرضه و مستندسازي DNG توسط ادوبي به سال 2004 بازميگردد، ادوبي يك نسخه رايگان مبدل DNG را عرضه ميكند كه فايلهاي RAW شما را ميگيرد و DNG تحويل ميدهد. ادوبي ادعا كرده كه مستندات DNG را در اختيار يك مرجع استاندارد خواهد گذاشت (و البته آنها اين مستندات را به كميته استاندارد TIFF/EP دادهاند)، اما هنوز اين فرمت برخلاف ادعاي برخي، به صورت يك استاندارد درنيامده است. گرچه تمام مستندات DNG توسط شركت ادوبي عرضه شده است اما هنوز تنها يك فرمت RAW ديگر به حساب ميايد نه يك استاندارد. تعداد كمي از شركتهاي سازنده دوربين DNG را به عنوان فرمت RAW پذيرفتهاند كه در بين آنها ازدو شركت بزرگ كنون و نيكون خبري نيست.
وقتي مردم از من سوال ميكنند كه آيا فايلهاي NEF خود را به DNG تبديل كنند، جواب من خير است. دليل آن بسيار ساده است: درحال حاضر معايب آن بر مزايايآن ميچربد. شايد روزي اين وضعيت تغيير كند، اما امروز وضعيت چنين است. در نظر بگيريد كه:
- اگر شما با يك دوربين غير مجهز به فرمت DNG عكس ميگيريد (مثل دوربينهاي نيكون كه فايلهاي RAW با فرمت NEF توليد ميكنند) تبديل و جابهجايي فايلها به زمان و تعداد مراحل روندكاري شما خواهد افزود.
-
- معمولاً مبدل DNG نسخه Jpeg پنهان در فايل RAW را در اختيار ندارد. اين موضوع مهم است چرا كه:
- هيچيك از مبدلهاي RAW كه DNG را پشتيباني مي كنند به آنچه در دوربين ميگذرد دسترسي ندارند. با تبديل به DNG شما اساساً اظهار ميكنيد كه از تنظيمات، استايل و بازسازي رنگها به شكلي كه موردنظر شركت سازنده بوده است چشمپوشي كردهايد.(به نظر من اين مسئله بزرگي است چرا كه شركت سازنده مستندات مربوط به پاسخ طيفي فيلتر باير spectral response of the Bayer filtrationرا منتشر نميكند)
- اگر شما به DNG تبديل كنيد مشكلاتي با برخي مبدلهاي RAW خواهيد داشت براي مثال DXO نميتواند معجزه خودش را با فايل NEF كه حال تبديل به DNG شده، انجام دهد. و مبدل خود شركت نيكون، Capture NX2 نيز فايلهاي DNG را قبول نميكند.
- اگر قصد داشته باشيد كه فايلهاي اصلي RAW را به همراهDNG حفظ كنيد (كه پيشنهاد ميشود اين كار را انجام دهيد)، نياز به فضاي بسيار بيشتري جهت گرفتن نسخه پشتيبان خواهيد داشت.
- فايلهاي حاوي اطلاعات مربوط به تغييرات (XMP) بايد همراه خود فايل اصلي نگهداري شوند. به اين معني كه شما بايد مراقب سيستم تهيه نسخه پشتيبان باشيد تا ساختار فولدرها و فايلها را دست نخورده نگهدارد.
بازهم ميگويم كه من مخالف فرمتهاي باز و داراي مستندات نيستم. عملاً خيلي هم مشتاق آن هستم. اما تا زماني كه نيكون، كنون و ديگران تصميم نگيرند كه DNG را ساپورت كرده و مشخصات دروني سيستمهاي خود را علني كنند، ما درگير جنگ دو استراتژي "شركتهاي سازنده بهتر ميدانند چكار كنند" در مقابل"ميتوان مهندسي معكوسش كرد" خواهيم بود يك طرف اين جنگ فرمتهاي خام شركت سازنده و طرف ديگر DNG است. به نظر من امواج مزاياي DNG اينقدر قوي نيست كه كاربر زرنگ را به كمپ DNG هل دهد.
بعضي از طرفداران DNG سعي ميكنند مردم را با گفتن "ممكن است يك روز شركت سازنده دوربين ديگر فرمت خام دوربين شما را پشتيباني نكند" بترسانند. حال تكليف چيست؟ ما همين حالا نيز متن برنامه مرجعي را كه فرمت NEF را پشتيباني ميكند در اختيار داريم (به عنوان يكي از آنها ميتوانيد به سايت www.libraw.org مراجعه كنيد). اگر در آينده نياز داشتيد كه به نوع ديگري از فرمت RAW روي بياوريد، هيچ مانعي نخواهد بود. در عين حال مزاياي كوتاه مدت DNG بايد روشنتر و بيشتر باشند كه درحال حاضر نيستند.
لینک به مطلب اصلی