سلام!
من خیلی تعجب کردم وقتی Search کردم و دیدم کسی از دوستان اینجا درباره HDR Imaging چیزی ننوشته. HDR یکی از تکنیکهای خیلی جالب توجه هست توی دیجیتال که می*شه باهاش کارهای فوق*العاده*ای انجام داد. من تو این تاپیک پایه HDR رو با یک مثال می*گم و تو یه تاپیک دیگه در مورد مسایل تخصصی پروسس HDR و نکات فنی و Trickهای از قبیل HDR از سوژه*های در حال حرکت و غیره ولی خب خواهش می*کنم دوستان و دیجیتال کاران حرفه*ای و عزیز پیگیری کنن بحث رو.
1- HDR چیه؟ HDR مخفف High Dynamic Range هست و HDRI مخفف High Dynamic Range Imaging هستش.
2- HDR یک تکنیک برای ثبت حداکثر Dynamic Range ممکن توی یک تصویر هست. Dynamic Rangeی که هیچ CCD و هیچ فیلمی توی یک برداشت نمی*تونه ثبتش کنه.
3- Dynamic Range یا رنج دینامیکی به اختلاف حداکثر و حداقل سطح روشنایی قابل ثبت توسط یک بستر گفته می*شه. تو این سایت بحثهای خوبی راجع به این موضوع دیدم که می*تونه خیلی کمک کنه به درک Dynamic Range.
4- محدودیتی که Dynamic Range بستر شما، توی این مورد سنسور دوربینتون، برای شما ایجاد می*کنه ثبت همه جزییات یک صحنه هستش. چطور می*شه از آسمون غروب عکس گرفت طوری که ابرها و چراغهای شهری روشن باشن؟ یا توی یک عکس هم خورشید دیده بشه هم جزییات ابرهای کناری و هم جزییات تیره سطح زمین؟ در حالت عادی چنین امکانی نیست.
5- همونطور که جای دیگه*ای نوشتم تو عکاسی آنالوگ و با دردست داشتن فیلم سیاه و سفید با Dynamic Range بالا و استفاده از تکنیکهایی مثل Zone System می*شه تا یه حد خوبی به هدف بالا رسید. روشهای تاریکخونه*ای برای روی هم انداختن چند عکس هم وجود داره که اینجا جای صحبت در موردشون نیست. ولی با سنسور دیجیتال چطور؟ سنسور دیجیتال در عالم عکاسی یکی از کمترین Dynamic Rangeها رو داره (حتی سنسورهایی که با هدف رنج وسیع طراحی شدن به زور به پای فیلم می*رسن) و تازه هدف ما از HDR دستیافتن به رنج*هایی هست که با هیچ فیلمی هم نمی*شه بهشون رسید.
6- تکنیک HDR چگونه است؟ ساده! از یک سوژه با نورسنجی*های مختلف عکسهای مختلفی می*گیریم و حداکثر اطلاعات ممکن رو از این عکسها استخراج می*کنیم و با توجه به بستر نمایش یا چاپ این اطلاعات رو توی یک عکس می*گنجونیم.
7- برای اینکه بشه به HDR با کیفیت مطلوب دست یاف باید Color Space رو وسعت بخشید و با استفاده از فضای جدید بوجود اومده اطلاعاتی رو که Color Spaceهای کوچیکتر بدست اومده به هم چسبوند. بخاطر همین هم هست که اکثر برنامه*های جون دار HDR از 32bit Coor Space استفاده می*کنن. یعنی 32 بیت به ازای هر کانال رنگ که در مقایسه با خروجی 8 بیت اکثر سنسورها وسعتی بینهایت بزرگ محسوب می*شه.
8- نه ما انسانها می*تونیم همچین بازه پهنی از رنگها رو ببینیم و تشخیص بدیم نه می*شه اونها رو تو یک فضای معقول نمایش داد پس بعد از انجام محاسبات لازم می*شه خروجی رو به حد قابل دیدن تقلیل داد.
9- تکنیک کار در عین سادگی پیچیده*هم هست. برای شروع کافیه از یک موضوع با زمانهای مختلف عکس بگیرید. برای مثال از یک منظره با Dynamic Range بالا 9 یا 16 عکس بگیرید. اگر 9 عکس می*گیرید عکس پنجم با نورسنجی متعادل خواهد بود و 4 عکس اول و آخر با نورسنجی بالاتر و پایین تر.
10- چون نمی*بایست در عمق میدان تغییری حاصل شود باید با تغییر زمان نوردهی عکسهای متفاوتی روی سه پایه بگیرید. اگر صحنه خیلی روشن است مجبور خواهید بود از فیلترهای ND برای رسیدن به یک نوردهی صحیح معقول استفاده کنید (برای مثال یک ظهر زمستونی با ابرهای نازک وسط دیزین یعنی ممکنه با دیافراگم 32 نوردهی عادی 1/8000 یا 1/4000 باشه که یعنی شما نمی*تونید عکس روشن*تری از غکس نرمال بگیرید. برای غلبه بر این مشکل یا دوربین سریع*تری بخرید! یا از فیلترهای ND استفاده کنید یا حساسیت رو در حد ممکن پایین بیارید)
11- HDR اینطور کار می*کنه که از عکسهای تاریک شما جزییات روشنایی و از عکسهای روشن شما جزییات تاریکی رو در میاره و بعد همه اینها رو تو یه حد معقول نمایش می*ده.
12- تکنیک HDR قدیمی هست (به خصوص توی رندر کردن گرافیک کامپیوتری) ولی برای عکاسی به تازگی استفاده می*شه چون فضای 32 بیتی برای عکسها تازگی آماده شده.
12- چند تا عکس؟ با چه تفاوت نوردهی؟ هرچه بیشتر بهتر ولی با استفاده از Histogram دوربین (که اونقدر هم دقیق نیست) می*تونید از جایی شروع کنید که برای مثال تو صحنه تاریک حدود 40 درصد سنسورتون مصرف شده (یعنی تا تزدیکای نصف از چپ هیستوگرام پر شده، حتی با نقطه*های کوچیک چسبیده به کف) و تو صحنه روشن تا 20 درصد مصرف سنسور هم می*تونید برید (یعنی از سمت راست به اندازه 20 درصد نقطه و خط دارید اما از چپ 80 درصد خالیه و هیچی نیست) همیشه عکس نرمال رو هم بگیرید (حداقل تو این مرحله) و ترجیح بر اینه که Raw بگیرید چون Jepg Artifact خیلی می*تونه رو مرحله Interpolation که عکسها رو روی هم می*گذارید و کامپیوتر پیکسلها رو دوباره مقدار دهی می*کنه اثر منفی بگذاره.
13- با این حساب اگه 3 تا عکس می*گیرید باید یه نرمال و یک Over-expose و یک Under-Expose بگیرید. با اینکه به سرعت دستتون میاد که چطوری نورسنجی رو انتخاب کنید ولی روش بالا برای کار عادی و شروع ماجرا خوبه. 3 تا عکس هم خیلی کمه!
14- بعد از اینکه عکسها رو گرفتید با یک برنامه که پشتیبانی HDR داره اونها رو روی هم بندازید. Photoshop CS2 و Bridge بهترین ترکیب هستن از این نظر که CCD Raw رو یکسره پروسس می*کنید. برای اینکار همه عکسها رو توی Bridge انتخاب کنید و از منوی Tools گزینه Photoshop و سپس Merge to HDR رو انتخاب کنید.
15- Photoshop اینقدر باهوش هست که با مقایسه عکسها و آنالیز هیستوگرام اختلاف نوری عکسها رو بفهمه و اونا رو مرتب کنه برای کار Interpolation پس نگران نباشید که برای مثال اگه ده تا تاریک دادید ده تا هم روشن بدید. نه. لازم نیست. اما بعضی از برنامه*ها اینطوری نیستند.
16- بعد از آماده شدن Photoshop تنها تنظیمی که می*تونید بکنید یه Levelling ساده هستش و بعد هم که کار تموم شد اکثر گزینه*های Photoshop غیرفعال خواهند بود (هنوز مد 32 بیت فتوشاپ ناقص هستش، مثل 16 بیت که اوایلش هیچی نداشت). تو این حالت و قبل از برگردوندن عکس به مد 16 بیت تنها Adjustmentی که به کارتون میاد و اجرا می*شه Exposure هست که می*تونید با Gamma و Exposure Level بازی کنید. ترجیح داره به Offset دست نزنید تا توی تاپیک HDR حرفه*ای در موردش صحبت کنیم.
17- گاما خطی نیست. همونطور که روشنایی با ولتاژ توی CRT رابطه خطی ندارن. در این مورد هم بعد بیشتر صحبت می*کنیم.
18- من یک نمونه عکس HDR که بطور اختصاصی برای این Forum گرفتم رو می*گذارم اینجا. این عکس نه چیز ویژه*ای داره نه از تمام تریکهایی که توی HDR می*شه زد توش استفاده شده و فقط جنبه آموزشی داره. از دوستان هم خواهش می*کنم توی تاپیک HDR حرفه*ای عکسهای پیچیده یا زیبا رو بگذاریم و این تاپیک رو فقط برای آموزش این تکنیک استفاده کنیم.
19- HDR تو خیلی از صحنه*ها وجود داره و از یک گل که ضد نور به خورشید هست شروع می*شه تا صحنه*های غروب و شب.
20- چند تا نمونه و اطلاعات بیشتر رو توی این جاها ببینید:
http://www.cambridgeincolour.com/tut...amic-range.htm
http://www.cypherxero.net/blog/?page_id=436
http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._night_HDR.jpg
http://www.backingwinds.blogspot.com...dr-images.html
عکسی که من گذاشتم از 20 تا عکس تشکیل شده که از 1/10 ثانیه تا 8 ثانیه نوردهی شده روی ایزو 100. همین خروجی رو (یا شاید قشنگترشو) می*شه با 5 تا از همین عکسها گرفت. اینو فقط برای مثال فرستادم.
http://kaveh.org/HDR/Z-Road/Z-Road-Contactsheet.jpg
http://kaveh.org/HDR/Z-Road/Z-Road.jpg
ممنون، کاوه.