برای اینکه این بحث به جایی برسد، ادامهاش میدهیم و امیدوارم دوستان نیز از تجربیات و دانش خود مارا بی بهره نگذارند.
این بار کمی به عقب برمیگردیم و در مورد کاربرد فیلترهای Gradual ND صحبت میکنیم. همانطور که آقای محبی اشاره کردند، گاهی استفاده از این روش بسیار راحت تر بوده و نتیجه خوبی نیز دارد.
اساسا این فیلترها ساختمان ساده ای دارند. یک قطعه شیشه ( یا رزین) که در قسمتی تیره اند و باعث کاهش نور عبوری میشوند. بر حسب میزان STOP کاهش نور، انواع مختلفی دارند : مثلا GND1یا GND2 به ترتیب در قسمت تیره خود یک یا دو استاپ کاهش نور ایجاد میکنند.
این فیلترها بر حسب شدت تغییر از قسمت تیره به قسمت روشن نیز به دو دسته soft و hard تقسیم میشوند. معمولا سافت کاربرد بیشتری دارد، بجز در مواردی که تغییر روشنایی شما نیز ناگهانی و در یک خط مستقیم باشد (مثل آسمان بالای خط افق دریا) که انواع hard مناسبتر هستند.
این فیلترها از طریق holder و یک رابط به لنز وصل می شوند. هولدرهای معروف Cokin که در ایران هم موجود هستند، مرغوب بوده و با این فیلترها میتوانند استفاده شوند.
http://www.cokin.com/ico1-p1.html
علاوه بر اهمیت مرغوب بودن اپتیکال این فیلترها (مانند سایر فیلترها)، لازم است توجه شود که فیلترهای خوب تنها روی میزان نور تاثیر میگذارند و نه رنگ. هر چند فیلترهای خاص رنگی نیز در این مورد وجود دارند که البته در دنیای دیجیتال کاربرد چندانی ندارند. فیلترهای Singh-ray ، Cokin و Lee مرغوبتر هستند.
اگر فقط یک فیلتر GND میخواهید بخرید ترجیحا نوع soft دو استاپ بخرید که کاربرد بیشتری دارد.
راه اصولی استفاده از این فیلترها این است که ابتدا بدون فیلتر با نورسنجی center-weighted از قسمت تیره منظره سرعت شاتر مناسب را به دست بیاریم (بر حسب f مورد نیاز) و سپس با همین روش قسمت روشن آسمان را نورسنجی کنیم و سرعت شاتر را به دست آوریم. این میزان اختلاف مثلا دو یا سه استاپ، مشخص خواهد کرد که چه فیلتری برای این منظره مناسب است. اگر خواستیم آسمان یا زمین، نسبت به نورسنجی انجام شده، تیره تر یا روشنتر باشند، مقدار دلخواهی از این عدد کم یا زیاد میکنیم.
فیلتر مناسب را میبندیم و آنرا در هولدر تنظیم میکنیم تا محل تغییر روشنایی منظره آن مطابق قسمت مربوطه در فیلتر شود. حالا با همان نورسنجی که از قسمت تیره منظره داریم، عکس میگیریم.
البته اگر یک فیلتر موجود باشد، از این محاسبه خواهیم فهمید که نتیجه نهایی کار با این فیلتر چگونه خواهد بود. در این موارد در صورت اختلاف قابل توجه با درجه فیلتر، من به طور همزمان از فیلتر GND و تهیه چند فریم با Exposure bracketing استفاده میکنم و بعدا اینها را ادغام میکنم. نتیجه کار نیز رضایت بخش است.
راه ساده تر این است که فیلتر را بسته و با نورسنجی evaluative و توجه به هیستوگرام چند عکس با Exposure backeting بگیریم و بعد نمونه مناسب را انتخاب کنیم. که البته به دقت روش قبلی نخواهد بود.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
بابک عزیز به دو تا از مشکلاتی که در تهیه تصاویر HDR ممکن است ایجاد شود اشاره کرد.
1 – حرکت اشیاء و حرکت دوربین: اگر از سه پایه استفاده نشود یا سه پایه ثبات کامل نداشته باشد، حرکت دوربین باعث عدم تطابق عکسها میشود که البته نرم افزارهای HDR معمولا با گزینه Auto-Alignment تقریبا می توانند این مشکل را حل کنند، بخصوص فتوشاپ که در این زمینه خوب عمل میکند.
اما حرکت اشیاء، مشکل عمدهای است هم نمیتوان مانع انها شد و هم نمیتوان انها را تصحیح کرد. بجز حرکت ابرها که معمولا مشکل عمده ای ایجاد نمیکنند چون اصولا بی شکل هستند و چشم، انها با هر شکلی میپذیرد. اما در مورد سایر اشیاء چه کنیم؟ راه حلی نسبی وجود دارد که در خیلی از موارد میتواند تا حد زیادی مشکل را حل کند: هنگام تهیه عکس، براکتینگ مورد نظر را تنظیم کنید و سپس عکسها را در حالت عکاسی پیدرپی بگیرید. سرعت بالای این کار ( تهیه 3 یا 5 فریم در مدت یک ثانیه) باعث میشود خیلی از حرکتهای ناخواسته اشیاء در عکسها حذف شوند.
2- مشکل CA ، همانطور که بابک هم گفت در عکس HDR تشدید میشود. راه حل این است که RAW بگیرید و قبل از تهیه HDR تک تک عکسها را در هنگام پردازش RAW از لحاظ CA تصحیح نمایید. حتی اگر میزان CA در عکسها کم باشد، سعی کنید به دقت آنها را تصحیح نمایید.
اما اگر JPEG باشند چه کنیم؟ یا اگر بخواهیم عکس نهایی HDR را اصلاح کنیم؟ تصحیح عکسهای JPEG از لحاظ CA مشکل است. در فتوشاپ راه تصحیح این عکسها استفاده از قسمت Lens Correction است (در filter>distort> lens correction) که کنترلهایی جهت رفع این مشکل دارد. اما من در تصاویری که شدیدا از مشکل CA رنج! میبردند با این ابزار فتوشاپ نتوانستم اصلاح ایده الی انجام دهم. در عوض دو ابزار دیگر وجود دارد که در این زمینه خیلی خوب عمل میکنند که سالها قبل! در موردشان گفته بودیم :
http://www.akkasee.com/digitalcamera...ves/007174.php
http://www.akkasee.com/digitalcamera...ves/007177.php
این دو Picture window و Panotool هستند که روش استفاده از انها در مقالات فوق آمده است و جداُ هم اصلاح ایده الی انجام میدهند. بخصوص ابزار رایگان panotools
روش نصب نیز همان مقالات گفته شده است.
Panotool را از این آدرس :
کد:
http://home.no.net/dmaurer/~dersch/PanoTools.zip
و Picture Window pro جدید را از این آدرس بگیرید:
کد:
http://rapidshare.com/files/55089630/Digital.Light.and.Color.Picture.Window.Pro.v4.0.1.11.rar