خب! قرار بود که در همه موارد مرتبط با ظهور فیلم اینجا صحبت کنیم! قبل از اینکه شروع کنیم بهتره یه برنامه کاری پیشنهاد بدم نا بحث از مسیرش خارج نشه و بشه مسیر اصلی بحث رو پیگیری کرد، پیشنهاد من از این قراره:
1- مقدمه و معرفی بحث (همین پست)
2- شناخت اولیه ساختار فیلمهای رنگی و سیاه و سفید
3- ظهور سیاه و سفید
4- ظهور اسلاید رنگی
5- ظهور نگاتیو رنگی
6- تکنیکهای خاص
با این حساب تو با 6 تا پست توی این تاپیک می*شه کل ماجرا رو بست! حالا چرا لازمه در مورد ظهور فیلم بحث کنیم؟ خب! به نظر من چند تا دلیل می*تونه داشته باشه. یکی اینکه همین امروز تمامی سیستمهای دیجیتال جوری طراحی می*شن که سازگار با پدران آنالوگشون باشن. از قطع کادر تصویر گرفته تا حساسیت سنسور اونها همه تبدیل به مقیاسهایی می*شه که فیلم با اون مقیاسها کار می*کرده، پس بدون شک شناخت بهتر تکنیک فیلم توی پیشبرد تکنیک دیجیتال هم موثر می*تونه باشه. دوم اینکه خیلی از آدما هنوز Workflow عکاسیشون براساس سیستم آنالوگ هست و یا اینکه ثبت تصویرشون رو آنالوگ انجام می*دن تو خیلی از موارد. به عنوان نمونه خود بنده و یا آقای MRF همین سایت که مدتیه افتخار آشنایی باهاشون رو پیدا کردم. خب، ما به طور معمول عکسهامونو با دوربین Large و یا Medium و روی پوزتیو می*گیریم و بعد از ظهور پوزتیو اون رو اسکن می*کنیم و از اونجا به بعد تا لابراتوار رو دیجیتال می*ریم، در نتیجه این بحث برای دوستانی که به هر دلیل از محدودیتهای سیستمهای 35 گرفته تا نیاز به کیفیت بالا یا مسایل مالی (یا ترکیبی از اونها!) مجبورن روی فیلم عکس بگیرن کمک بزرگی محسوب می*شه. از طرف دیگه، یاد گرفتن یک چیز دیگه که هیچوقت ضرر نداره!* پس این هم یک دلیل دیگه! من امیدوارم با همکاری دوستان این مبحث پیش*بره و بتونیم با استفاده از تجربیات دوستان دانش خودمون رو در زمینه ظهور فیلم بالا ببریم.
قبل از اینکه به پست بعدی بریم، این رو عرض کنم که من خیلی*ها رو دیدم که به دوربین فیلمی دسترسی دارن ولی هیچ حرکتی به سمتش نمی*کنن! خب!* اونجوری*هم که من تابحال دیدم دلیلش یا بخاطر نگرانی از هزینه*های اینکار هستش یا بخاطر نگرانی از نحوه انجام کار. مورد دوم رو که یک چیز شخصی هست و من نمی*تونم در موردش توصیه*ای بکنم اما درباره مورد اول اینکه عکاسی و ظهور فیلمی بی*نهایت ارزون تموم می*شه اگه دنبال چیزهای جنبی و لوکس نباشید و نیازی به اتاق تاریک و چراغ قرمز هم نداره (خیلیها چاپ و ظهور رو با هم جابجا می*گیرن. برای چاپ به چراغ قرمز و اتاق تاریک و دستگاه آگراندیسور نیاز هست ولی برای ظهور هیچکدوم از اینها لازم نیست!*(ببخشید اگه توضیح واضحات هست ولی تجربه به من ثابت کرده همین قیافه آگراندیسمان و رنگ قرمز اتاق آدما رو از کل پروسه عکاسی و ظهور و چاپ می*ترسونه!)). برای ظهور سیاه و سفید در منزل فقط تجهیزات زیر رو نیاز دارید:
1- فیلم عکاسی شده سیاه و سفید (از 700 تومان تا 3000 تومان هر حلقه 36 تایی رو می*تونید تهیه کنید)
2- تانک ظهور و ریل مربوطه ( که یکبار می*خرید برای همیشه، تانک و ریل مدلهای مختلفی دارن که بعدتر در موردشون صحبت می*کنیم ولی از 5 هزار تا 80 هزار تومان می*تونید هزینه کنید، معقول*ترین تانک رو می*شه با 10 تا 12 هزار تومان خرید)
3- کیسه سیاه (یک کیسه هستش شبیه T-Shirt که دستتون رو ار جای آستین می*کنید توش و فیلم رو توی تاریکی اون باز می*کنید و داخلی تانک می*گذارید که البته داشتنش اجباری نیست اگه یک کمد یا اتاق خیلی تاریک دارید که وقتی 20 دقیقه توش می*ایستید بازهم هیچ نوری نمی*بینید، قیمت این کیسه 8 تا 10 هزار تومن هست که البته مثل همه چیزهای دیگه خیلی خیلی گرونشم هست!)
4- ظروف مدرج برای اندازه گیری مواد که یک ست کاملش رو به هزار تومن می*خرید
5- دما سنج که بین پونصد تومن تا 150 هزار تومن! قیمت داره ولی یک 2 هزار تومنیش کار شما رو راه می*ندازه
6- ماده*های ظهور و ثبوت که بی*نهایت ارزون هستن. ماده*های ایرانی برای حدود 100 حلقه ظهور و ثبوت حدود 3 هزار تومن قیمت دارن و ماده*های خارجی بین 5 تا 30 هزار تومن.
خب! دیدیم که برای ظهور سیاه و سفید می*شه با 20 تا 25 هزار تومن (یا اگه یه دستشویی، انباری یا کمد مطلقاً تاریک دارید با 10 تا 15 هزار تومن) کلیه مواد لازم رو تهیه کرد! پس آماده باشید تا از این به بعد فقط برای چاپ عکسهاتون وارد لابراتوار بشید!*
ممنون.