مطمئنا همه شما هم مثل من دوست داريد بدانيد در لايتروم 2 چه خبري است. قبل از اينکه قابليت هاي جديد لايتروم جديد را تشريح کنم بد نيست چند منبع و لينک خوب براي راضي کردن ذهنهاي کنجکاوتان معرفي کنم تا پس از خواندن اين مطلب وقتتان را براي پيدا کردن مطالب خوب تلف نکنيد و يک راست به سراغ آنها برويد.
Tom Hogarty (مدير توليد لايتروم) يک وبلاگ اختصاصي دارد که در آن درباره لايتروم مينويسد. بنابراين وقتي يک نسخه جديد از اين برنامه وارد بازار ميشود، يکي از بهترين مکانها براي شروع وبلاگ اوست.
تري وايت هم در سايت خودش نشان داده که چگونه ميتوان از لايتروم 2 براي رتوش نيز استفاده کرد. اين آموزش بسيار جالب است و پيشنهاد ميکنم ان را از دست ندهيد.
مت کـوسلوسکي هم يک آموزش سه بخشي براي لايتروم 2 روي سايت KelbyTraining ارائه داده است که Lightroom 2 In Depth نام دارد. بخش اول به طور کلي درباره وارد کردن و مرتب کردن عکسها و جايي است که انها را ذخيره ميکنيد. بخش دوم درباره کار روي عکس هاست. و در بخش سوم به شما ياد ميدهد چطور کارهايتان را به نمايش بگذاريد يا آنها را چاپ کنيد. اين سري آموزشي را روي وبسايت آموزشي Kelby Training ببينيد.
همچنين يک بخش آموزشي هم در اين وبسايت ارائه شده است. البته بيشتر روي قابليتهاي جديد لايتروم 2 بحث شده است. بنابراين اگر قبلا با نسخه 1 اين برنامه کار کرديد و آن را به خوبي ميشناسيد، احتمالا بهتر است همين آموزش را ببينيد.
همه لينکها به همين ترتيب در تگ کد پايين مقاله قرار دارند.
اما دوباره برميگرديم سراغ پرسش نخست مقاله: اينکه در لايتروم 2 چه ميبينيد؟
Local adjustment brush : ظاهرا اصليترين تغيير در لايتروم همين قلم موي تنظيمات موضعي است. با اين قلم مو ميتوانيد روي يک قسمت خاص عکس عمل داجينگ برنينگ (روشن کردن و تيره کردن) و همچنين يک سري تنظيمات موضعي مثل نور ، روشنايي، کنتراست ، اشباع رنگ ، شارپنس ، وضوح و غيره را انجام دهيد. اين قابليت قبلا بسيار قوي تر از اين در فتوشاپ ارائه شده بود. اما دليل مهم بودن اين ابزار در لايتروم اين است که همانند ديگر تغييرات در لايتروم اين ابزارها نيز به صورت غير مخرب کار ميکنند!
ضمنا همه اين ابزارها هم براي قلمموي تنظيمات موضعي و هم براي فيلتر گرادينت قابل استفاده هستند.
64 bit processing support : قابليت کار و پشتيباني از سيستمهاي ويندوزي و اپلي با پردازشگر هاي 64 بيتي. مثل ويندوز ويستاي 64 بيتي. يعني از اين پس ميتوانيد لايتروم را روي اين سيستم عاملها که پردازش سريعتري دارند نصب و استفاده کنيد.
Flexible print packages : اين قابليت احتمالا کمتر مورد نياز ما خواهد بود. در لايتروم 2 امکان استفاده و ايجاد الگوهاي چيدمان عکسها روي صفحات آماده چاپ فراهم شده است. عکاسان به اين قابليت کنتاکت شيت هم مي گويند. مثلا ميتوانيد به راحتي روي يک کاغذ A4 اندازههاي مختلفي از يک عکس را با تعداد متفاوت بچينيد تا در مصرف کاغذ و جوهر بيشترين استفاده را ببريد. البته براي ما که عادت به پردازش عکس ها در فتوشاپ و خروجي گرفتن از همانجا را داريم، احتمالا اين قابليت جديد چندان مورد توجه نيست.
Improved organizational tools : ابزارهاي بهبود يافته براي مديريت تصاوير در لايتروم 2 اين امکان را به شما ميدهند که با استفاده از فيـل*ترهاي بسيار دقيق Metadata عکسها را بررسي کرده و عکسها را در دستهبندي بسيار مرتبتري مرتب کنيد. اين دستهبنديها ميتواند شامل نوع دوربين به کار رفته، مقدار حساسيت دوربين، و غيره باشد. چيزي که خيلي جلب نظرم را کرد امکان دستهبندي عکس ها بر اساس روزهاي هفته بود. يعني ميتوانيد در يک مجموعه عکس 1000 تايي تنها عکس هايي را جدا کنيد که در روز دوشنبه عکسبرداري شدهاند!
Nondestructive photo editing : ويرايشهاي غير مخرب جديد روي عکسهاي خام امکان تنظيم و ويرايش رنگ، نور و منحنيهاي تناليته (Curves) را روي بيش از 190 فرمت RAW مختلف از دوربينهاي موجود در بازار را به شما ميدهد. همچنين اين تنظيمات روي انواع فرمتهاي JPEG ، TIFF ، و PSD نيز قابل انجام است.
ترکيب سادهتر و سر راستتر با فتوشاپ CS3 : يکي از چيزهايي که خيلي مورد درخواست کاربران بود، امکان باز کردن عکس هاي لايتروم در فتوشاپ به عنوان شي هوشمند يا Smart Object بود. اين قابليت نيز در لايتروم 2 ارائه شده است. ضمنا امکان خروجي گرفتن از عکس ها با فرمت JPEG نيز در لايتروم ارائه شده است. به نظر من اين يکي از ايرادات اصلي لايتروم بود. زيرا مثلا وقتي با Presetها کار ميکرديد و تغييرات از پيشآمادهاي را روي عکس ها اعمال ميکرديد، تنها ميتوانستيد با فرمت Tiff يا PSD آنها را ذخيره کنيد. اما الان هم ميتوان عکس ها را با فرمت JPEG ذخيره کرد و هم مستقيما به عنوان شي هوشمند در فتوشاپ باز کرد.
Multiple monitor support : پشتيباني از يک مانيتور جانبي در لايتروم 2 به شما امکان ميدهد از يک نمايشگر جانبي در کنار نمايشگر اصليتان استفاده کرده و از فضاي افزوده شده بهره ببريد. خصوصا کاربراني که از لايتروم به صورت حرفهاي استفاده مي کنندو آتليه دارند ميتوانند با اين قابليت مديريت بهتري روي ارائه پروفايل کاري خود به مشتريان داشته باشند.
Extensible architecture : ساختار قابل گسترش و انعطافپذير برنامه به شما امکان ميدهد از پلاگينهاي جانبي روي لايتروم استفاده کنيد و همچنين با استفاده از گالريهاي برنامه تصاويرتان را براي انتشار روي وب آماده کنيد.
Volume management : بوسيله اين قابليت ميتوانيد عکسهايتان را بين هارد درايوهاي مختلف مديريت کنيد. خصوصا حالا که هارد ديسکهاي جانبي بسيار رواج يافته است اين قابليت به شما کمک ميکند تا عکسهايتان را به پيش نمايشهاي بسيار با کيفيت مشاهده کنيد، حتي اگر درايو جانبي حاوي عکسها از کامپيوتر جدا شده باشد.
Output sharpening : با استفاده از فيل*تر شارپنس روي فايلهاي شما، کيفيت بيشتري روي عکس هاي Output، چاپ و عکس هاي تحت وب ايجاد ميکند.
کد:
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/
http://creativesuitepodcast.com/index.php?post_id=362691
http://www.kelbytraining.com/instructors/matt-kloskowski.html
موفق باشيد
امير ياري