با سلام
به لینکهای زیر مراجعه کنید که کلی پروفایل ICC مونیتورها و دوربین وجود داره .
حالا با مراجعه به کنترل پنل ویندوز ، بخش Adobe Gamma فایل های مورد نظر را لود کنید سپس با افزودن و یا کاستن کنتراست و برایتنس مونیتور و تنظیمات گاما به تنظیمات دلخواه خود برسید
کد:
http://staffwww.itn.liu.se/~karlu/div/howto/ufraw_with_canonSLR.php
http://digikam3rdparty.free.fr/ICCPROFILES/
http://digikam3rdparty.free.fr/ICCPROFILES/CameraProfiles/
http://www.tftcentral.co.uk/icc_profiles/
تصاویری برای تنظیم دقیق مونیتور
توانايي ديدن سايه هاي روشن (تصویر شماره ۱)
به تصوير بالا نگاه كنيد ، ۸ بلوك خاكستري را به نمايش درآمده است كه يك نوار كاملا سفيد نيز درست از وسط آن ها گذشته است. اعداد موجود در هر بلوك نشان دهنده سطح رنگي خواص آن بلوك است. شماره گذاري سطوح مختلف رنگي با اختصاص عدد صفر به تيره ترين سطح آغاز شده و تا عدد ۲۵۵ براي روشن ترين سطح ادامه ميابد. براي مثال بلوكي كه داراي عدد ۲۵۰ است، داراي سطح دويست و پنجاهم از هر يك از رنگ هاي قرمز، سبز و آبي است كه سطح خاكستري ۲۵۰ ام را ايجاد مي كند. در مانيتوري كه به شكل كامل كالايبره باشد شما قادر خواهيد بود تا تفاوت رنگي موجود بين بلوك ۲۵۴ و نوار سفيد وسط را ببينيد. در مانيتورهايي كه به خوبي كاليبره شده اند شما بايد حداقل قادر باشيد تفاوت رنگي بين بلوك هاي ۲۵۰ يا ۲۵۱ را با نوار سفيد وسط تشخيص دهيد. البته اين مساله مي تواند كاملا نسبي باشد، حتي زماني كه شما تنها قادر به تشخيص تفاوت بلوك ۲۴۵ نوار سفيد هم هستید، باز هم كاليبراسون مانيتور در سطح خوبي قرار دارد. البته ممكن است اين سطح براي طراحان گرافيك حرفه اي مناسب به نظر نيايد اما براي بسياري از كاربران عادي كافي است.
توانايي ديدن سايه هاي تيره (تصویر شماره ۲)
از جهاتي شبيه به تصوير مورد استفاده در قسمت قبل است. از اين الگو براي بررسي توانايي هاي مانيتور براي نمايش سايه هاي تيره استفاده مي شود. مانند الگوي بالا ۸ بلوك خاكستري به نمايش گذاشته است كه يك نوار كاملا سياه در ميان آن ها قرار دارد. اعداد نيز مقادير رنگي را براي هر بلوك به نمايش مي گذارند. در صورتي كه محيط كاري شما بيش از حد روشن باشد قادر به ديدن سايه هاي تيره به صورت صحيح نخواهيد بود. براي آزمايش مانيتور خود با اين الگو نور اتاق را كم كنيد. در يك اتاق تقريبا كم نور، و در صورتي كه از يك مانيتور با كاليبراسيون كامل استفاده مي كنيد بايد قادر به تشخيص تفاوت بلوك ۵ با نوار سياه وسط باشيد. يك مانيتور معمولي با كاليبراسيون خوب توانايي نمايش چنين تفاوتي را ندارد اما باز هم به شما اجازه خواهد داد تا تفاوت هاي موجود بين بلوك ۱۵ و نوار سياه وسط را تشخيص دهيد. اگر قادر نيستيد تفاوت رنگي بين اين بلوك و نوار سياره وسط را ببينيد مانيتور شما نياز به كاليبره شدن دارد. اما به خاطر داشتيه باشيد قبل از دستكاري تنظيمات مانيتور حتما نور اتاق را تنظيم كنيد. زيرا نور اتاق مي تواند بر روي سطح ديد شما تاثير بگذارد.
سايه هاي رنگي ( تصویر شماره ۳)
ممكن است با خود فكر كنيد: خوب من خيلي نگران سطوح بالا و پايين سايه ها نيستم، تنها چيزي كه مرا نگران مي كند رنگ هاي مياني موجود در عكس هستند. اين رنگ ها در تمامي نقاط و جزييات عكس قابل مشاهده هستند. اين به اين معني است كه محدوده سطوح رنگي هنگام رندر كردن رنگ ها بسيار مهم است. به دو رنگ کنار (تصویر شماره ۳) توجه كنيد:
اين طور فرض مي كنيم رنگ سمت چپ رنگي است كه در مانيتور شما به نمايش در مي آيد. اين رنگ به تر تيب داراي مقادير ۸۰/۳۰/۲۰۰ براي رنگ هاي قرمز، سبز و آبي است. فوتوشاپ مقدار كلي روشنايي را براي اين رنگ ۸۷ درصد در نظر مي گيرد. اين رنگ به شكلي واضح به سطوح رنگي بالا تعلق دارد. اما اگر منحصرا به مشخصات تركيبي RGB اين رنگ نگاه كنيم، مي توانيم متوجه شويم كه ميزان رنگ قرمز آن ۸۰ واحد و رنگ سبز تنها ۳۰ واحد است. اين مقادير به شكلي واضح مربوط به سايه ها هستند. در اين ميان رنگ سبز حتي با شدت بيشتري به يك سايه شباهت دارد.
خوب در يك مانيتور كاليبره نشده چه اتفاقي براي اين رنگ با سايه هاي عميق خواهد افتاد؟ ۸۰ واحد رنگ قرمز در يك مانيتور كاليبره شده تنها به اندازه ۶۰ واحد به نمايش در خواهد آمد و ۳۰ واحد رنگ سبز اصلا نمايش داده نخواهد شد. نتيجه چيزي شبيه رنگ سمت راست است كه نسبت به رنگ اصلي خيلي تيره تر است. ( ميزان روشنايي آن در فوتوشاپ ۸۶ درصد است) اما رنگ داراي تفاوت هاي عمده اي نسبت به آنچه واقعا هست خواهد بود. به طور واضح يك مانيتور با مشكلاتي در نمايش سطوح سايه ها مي تواند سبب اسجاد تفاوت هاي چشم گير در زمان نمايش رنگ هاي مياني شود. اگر مانيتور شما تفاوت آشكاري را بين دو رنگ بالا نشان نمي دهد، اين مساله نشانه ديگري است از اين كه مانيتور شما نياز به كاليبراسيون دارد. در مانيتورهايي كه به خوبي كاليبره شده اند اين دو رنگ داراي تفاوت هاي آشكاري هستند.
تصحيح كنتراست
به غير از توانايي مانيتور براي نمايش سايه هاي روشن و سايه هاي تيره، توانايي نمايش كنتراست نيز يكي از گزينه هاي بسيار مهمي است كه مي تواند تاثيرات مهمي را بر سطح و كيفيت تصاوير به نمايش داده شده بگذارد. نمايشگرهاي كامپيوتر داراي رفتاري متفاوت از آن چيزي هستند كه ممكن است شما تصور كنيد. مانيتورها ديجيتال هستند. اين به اين معني است كه با تغيير مقادير هر پيكسل به صورت خطي مي توان تاريكي يا روشنايي آن را تغيير داد. ساختن چنين نمايشگرهايي بسيار ساده است. به همين دليل است كه تمامي مانيتورها امروزه با مقادير ديجيتال كار مي كنند. اما همين طراحي، توانايي آن ها را براي ويرايش عكس ها محدود مي كند. مشكل اينجاست كه چشم انسان خيلي خطي نيست. چشمان ما داراي واكنش بسيار بيشتري نسبت به تغييرات روشنايي هستند تا سطوح روشنايي. اگر ما بخواهيم با افزايش مقادير هر پيكسل روشنايي را نيز به همان مقدار افزايش دهيم بايد راهي را پيدا كنيم تا مقادير پيكسل ها را به مقادير روشنايي بر روي صفحه ترجمه كند. مهندسان از منحني هاي ورودي خروجي كه در نهايت منحني هاي گاما را مي سازد استفاده مي كنند. اما يك كاربر تاثير اين گزينه ها را به عنوان كنتراست مي شناسد! كنتراست مقادير گاما را به گونه اي افزايش مي دهد تا سطح روشنايي هر پيكسل شبيه به نحوي كه توسط چشم انسان قابل درك باشد تغيير كند. مقادير بالاتر گاما به معني كنتراست بيشتر هستند و استفاده از مقادير كمتر نيز سطح كنتراست را كاهش خواهد داد. استاندارد sRGB كه كه در بيشتر نمايشگرهاي كامپيوتر مورد استفاده قرار مي گيرد از نسخه ۲.۲ تنظيمات گاما استفاده مي كند.
مقادیر گاما (تصویر شماره ۴)
اما چطور مي توانيد بفهميد كه آيا مقادير گاما بر روي مانيتور شما به درستي تنظيم شده است؟ اين كار به هيچ وجه سخت نيست. اگر مانيتور شما به درستي تنظيم شده باشد الگوی زير (تصویر شماره ۴) در فاصله معيني از مانيتور به رنگ خاكستري در خواهد آمد. و حتي زماني كه شما چشمان خود را در فاصله نزديك تري تار نماييد. طرح مركزي اين الگو از خطوط سياه و سفيدي كه يكي درميان قرار گرفته اند تشكيل شده. به دليل اينكه نيمي از خطوط سياه و نيمي ديگر سفيد هستند، تصوير نهايي سايه خاكستري اي خواهد بود كه داراي روشنايي برابر با ۵۰ درصد ميزان روشنايي قابل نمايش توسط كامپيوتر شماست. ناحيه خاكستري كه طرح وسط را در بر گرفته است داراي ميزان روشنايي برابر با ۱۸۶ است كه ۵۰ درصد گاما در استاندارد ۲.۲ است.
اگر هنگامي كه از فاصه دوري به اين طرح نگاه كرديد، رنگ خاكستري يك دستي را مشاهده نكرديد، اين به اين مفهوم است كه تنظيمات گاما در مانيتور شما غير فعال است. به دليل اينكه تنظيم كنتراست در مانيتور دقيقا گاما را كنترل نمي كند، تنظيم گاما در مانيتور نياز به يك كاليبراتور دارد. اگر مانيتور كاليبره نبود چه بايد كرد؟
اگر مانيتور شما يك يا چند عدد از تست هاي بالا را با موفقيت پشت سر نگذاشت احساس ناراحتي نكنيد. ۹۹.۹ درصد از مانيتور ها نمي توانند يكي از تست هاي بالا را با موفقيت پشت سر بگذارند. اين موضوع به هيچ وجه نشان دهنده وجود مشكل در آن ها نيست. تنظيم بيشتر مانيتور بستگي به اين دارد كه ديدن دقيق تصاوير براي شما تا چه حد مهم باشد. اگر اين موضوع براي شما اهميت زيادي ندارد و قصد نداريد پول زيادي براي اين كار خرج كنيد، مي توانيد با استفاده از تنظيمات مانيتور اين كار را انجام دهيد. حتي مي توان براي اين كار از نرم افزارهاي عمدتا مجاني كه در سراسر وب موجود هستند نيز استفاده كرد. البته شايد اين سطح كاليبراسون براي انجام كارهاي تخصصي تر كافي نباشد اما در نهايت بهتر ازهيچ است. ولي اگر واقعا به كيفيت عكس هاي خود اهميت مي دهيد و مي خواهيد تصاويري كه در مانيتور به نمايش در مي آيند دقيقا مانند نمونه هاي چاپي باشند، مي توانيد از كاليبراتورهاي سخت افزاري براي اين كار استفاده كنيد. قيمت اين ابزارها از ۷۰ دلار براي انواع معمولي تا چندين هزار دلار براي انواع حرفه اي تر متغيير است.
تصویر 5
اگر مربع های رنگی سمت راست را نمی توانید تمیز دهید روشنایی مونیتور را کم کنید
اگر مربع های رنگی سمت چپ را نمی توانید تمیز دهید روشنایی مونیتور را بیشتر کنید کنتراست و تنظیمات گامای مونیتور رو تغییر بدهید معمولا مونیتور های LCD رنگ سیاه را دقیق نشان نمی دهند پس زیاد نگران نباشید،
به جای زل زدن به صورت مستقیم ، با گوشه چشمانتون نگاه کنید. از این روش برای دیدن در تاریکی هم می توانید استفاده کنید ساختار چشم انسان به گونه ای است که چنانچه در تاریکی از گوشه چشمها (با زاویه ) نگاه کنید بهتر می بینید.
اگر باز هم ستون سیاه سمت چپ را نتوانستید از ستون کناری آن تمیز دهید، لامپ اتاق را خاموش کنید !!. با تغییر روشنایی اتاق می توانید رنگهای تیره (سیاه) را بهتر ببینید.
چند تصویر دیگر :
کد:
http://www.picturecode.com/downloads/calibration_chart.jpg
http://img302.imageshack.us/img302/9462/testpattern018dz.jpg
http://tomyeah.com/images/Monitor%20calibration%20chart.jpg
یک راهنمای تنظیم :
کد:
http://www.digitalmasters.com.au/ColorSettings.html
یک تصویر برای پرینت یا ظهور و تطبیق با مونیتور: (البته کمپانی کداک عکسی برای کالیبره کردن مونیتور و دستگاه های ظهور عکس دارد که می توانید از مغازه های ظهور عکس تهیه کنید)
کد:
http://www.digitalmasters.com.au/Calibration_Print_Adobe_RGB.jpg
و سر آخر یک راهنما به زبانی دیگر :
کد:
http://www.digitalmasters.com.au/Monitor_Calibration.html
----------------
ضمنا در نشريه عصر شبکه - اول تيرماه ۱۳۸۴ شماره 9 مقاله ای تحت عنوان " کاليبره کردن مانيتور در فتوشاپ " توسط دوست عزیز جناب امیر یاری تهیه و چاپ شده بود که خواندنش را به دوستان توصیه می کنم :
کد:
http://www.shabakeh-mag.com/asreshabakeh/Show.aspx?n=1001598
یه پست هم توی وبلاگم دارم که در اون به نور و رنگ ، پدیده پورکینجه و انواع کنتراست پرداخته شده است :
کد:
http://www.meshkin.org/blog/?p=53
--------------------
منابع : سایتهای رنگ ، مهدیزاین ، ویکی پدیا و لینکهای اشاره شده