فکر نمیکنم تمام مانیتورهای موجود در بازار با پنل TN باشند. همینطور به نظر من، هر مانیتور مجهز به این نوع پانل، الزاماً نباید مانیتور بدی باشد.
دلیلم برای قسمت اول، زاویه دید خیلی از مانیتورهای جدید است که 170 درجه یا حتی 178 درجه هستند (عمودی و افقی). بعید است یک پانل TN چنین زاویه دیدی داشته باشد (مخصوصاً عمودی!)
و این که فرمودهاید تنها پنلهای IPS قابلیت نمایش تمام رنگها را دارند درست نیست!
پنلهای نوع S-PVA سامسونگ و سونی حتماً 8 بیت هستند و حتی نوعی از این پنل با عمق رنگ 10 بیت! توسط شرکت Eizo ساخته میشود.
واین که سونی وضعیت بدی دارد چون سازنده پنلنیست ابداً درست نیست!
سامسونگ و سونی درسال 2004 شرکت S-LCD Corporation رو تاسیس کردند. یعنی درعمل سونی در سامسونگ سرمایهگزاری کرد و الان عملاً از بهترینهای این شرکت استفاده میکند.
بنده خبر دارم که در آینده از پنلهای شرکت شارپ نیز استفاده خواهد کرد (برای این یکی مدرک اینترنتی ندارم! از زبان یکی از مدیران شارپ شنیدهام، بعید است مزخرف گفته باشد)
این از هوشمندی Dell و سونی است که از هر پانلیکه بخواهند استفاده میکنند.
فکر میکنید LG و سامسونگ تعهدی در استفاده از پانلهای خودشون دارند؟
خودتون میدونید که اینطور نیست.
زحمت دستةبندی رو انجام دادید که بد نیست یک توضیحی بدم (تفاوت اینها در معماری پنل LCD و نوع پلاریزاسیون است که در لینکهایی که خواهم داد قابل مشاهدهاند)
1.TN (Twisted Nematic) ساده ترین نوع پانل، معمولاً زمان پاسخدهی مناسبی دارند اما زاویه دید محدود و عمق رنگ کمی دارند (مثلاً 6 بیت در مقابل 8 بیت)
2. IPS (in-plane switching) این پنلها توسط هیتاچی در سال 1996 اختراع شدند تا ضعف زاویه دید و ععمق رنگ پنلهای TN را پوشش دهند. با ارائه S-IPS (Super-IPS) در سال 98، زمان پاسخدهی پیکسلها نیز بهبود چشمگیری کرد. این نوع تکنولوژی به میزان بسیاری در پانلهای LG-PHILIPS به کار رفته است.
3. MVA (multi-domain vertical alignment) که توسط fujitsu اختراع شد، قرار بود ارزانی پانلهای TN و امتیازات IPSرا داشته باشد. زاویه دید عالی، کنتراست بالا ، به قیمت روشنایی کم و تولید رنگ محدود از مشخصههای این پنل است. نسخههای جدیدی از این پانل S-MVA P-MVA A-MVA به ترتیب توسط AU Optronics و Chi Mei Optoelectronics گسترش داده شدهاند.
4.PVA (patterned vertical alignment) and S-PVA (super patterned vertical alignment)
پانلهایی مشابه MVA با کنتراست بسیار بالاتر، که توسط سامسونگ طراحی شده و در محصولات این شرکت و شرکت سونی به طور گستردهای استفاده میشود.
مانیتور شما مجهز به کدام پنل است؟
اولین راه فهمیدن: یک صفحه پولارایزر (شاید با یک فیلتر پولارایزر یا عینک پولارایزه هم قابل انجام باشد) را روی مانیتور قرار دهیدو بچرخانید، با توجه به تیره شدن تصویر در زوایای زیر، نوع پنل را میتوان فهمید (یکی از تفاوتهای اساسی پنلهای فوق، زاویه قرار گیری صفحه پلاریزه کننده است)
تیره شدن تصویر در زاویه:
- 45 و 135 درجه، پانل TN
- 0 و 90 درجه، پانل VA
- 10 و 80 و 100 و 170 درجه، پانل IPS
همچنین با فشار انگشت روی صفحه:
پانلهای TNبا فشار انگشت دقیقاً همچون ایجاد یک موج روی آب (که یک قاچ 90 درجهای از آن برداشته شده) عمل میکنند:
پانلهای IPS با فشار انگشت اثری همچون سم یک آهو! روی صفحه باقی میگذارند:
و پانلهای VAهمچون یک دایره منقوش به یک ضربدر.(در این جا ذکر شده که با این روش، تشخیص یک پنل MVA، PVA و S-IPS از یکدیگر مشکل است):
اینجا هم به ترتیب شکل پیکسل این پانلها در زیر میکروسکوپ آورده شده است که روش تشخیص مناسبی با استفاده از یک لوپ به نظر میآید (توجه کنید که برای تشخیص PVA از IPS، زاویه خط بین سابپیکسلها نسبت به افق به خوبی مشخص کننده است که برای پنل PVA دقیقاً 45 درجه و برای پانلIPS بسیار ملایم تر است)
(آن آرایش پیکسل ASV معماری مربوط به شرکت شارپ است که زاویه دید بسیار خوبی هم دارد)
خوب، خبر نسبتاً بد برای من این بود که مانیتورم، SAMSUNG 920N از پانل TN استفاده میکند
(از نوع خیلی بد! با زاویه دید بسیار محدود، نشتی CCFL بالا و یکنواختی مزخرف!)
درفرصت بعدی با کمک شما میخوام مانیتورهای توی بازار رو یک مقایسه بیطرفانه بکنیم اونم نه عملی، که امکاناتش رو نداریم،تنها از روی مشخصات. البته به کمک شما دوستان، این مقایسه به صورت عملی نیز مقدور خواهد بود.
بسیار بعید میدونم که پانل تموم مانیتورهای بازار، TN باشد.
مخصوصاً در مدلهای جدید 20 اینچ سامسونگ
و مدلهای 20 و 22 اینچ جدید LG (همون Apple Cinema Display که شما دوست میدارید و بنده نیز، پانلش LG است)
یک نظر رو هم دوست دارم به اشتراک بگذارم،
نظر شخصی من بر ارجحیت دو مشخصه بر دیگر مشخصات مانیتور است: زاویه دید و رزولوشن...شما هم موافقید؟
پینوشت: بد نیست آرایش سابپیکسلهای مانیتور خود را با یک لوپ یا ذرهبین بیازمائید و نتیجه آن را به اشتراک بگذارید، هر چیزی غیر از چهارخانه معمولی باشد (که قسمتی از آن را ترانزیستور مربوط پوشانده)، پانل TN نیست!