خرید و فروش دوربینهای دیجیتال به صورت کارکرده یا اصطلاحا دست دوم بسیار معمول است. دوربینهای دیجیتال سریعتر از مد میافتند. دیگر مثل دوران دوربینهای نگاتیوی، یک دوربین سالیان سال برای یک عکاس کار نمیکند. مدلهای جدید با سرعت بسیار بیشتری نسبت به مدلهای آنالوگ وارد بازار میشوند و به محض ورود یک مدل جدید، بلافاصله مدلهای قدیمیتر دچار افت قیمت شده و از بازار خارج میشوند. به همین دلیل بسیاری از کاربران ترجیح میدهند که دوربینهای دیجیتال دست دوم نسبتا تر و تمیز را خریداری و استفاده کنند. این دوربینها دارای قیمت بسیار مناسبی هستند و اگر یک عکاس امروزی نیازی به امکانات مدل جدیدتر نداشته باشد، میتواند به خوبی از آن بهره ببرد. اما اگر شما هم قصد دارید یک دوربین دست دوم را خریداری کنید چه چیزهایی را امتحان میکنید؟ آیا فقط دوربین را روشن کرده، چند عکس میگیرید و آنها را روی نمایشگر نگاه میکنید؟ در اینجا لیستی از آنچه که باید در هنگام خرید یک دوربین دیجیتال دست دوم، به آنها توجه کنید را میخوانید. همچنین میتوانید این لیست را از متن زیر کپی کرده و چاپ کنید و در هنگام خرید از آن استفاده کنید.
نکته دلگرم کننده اینکه به جز مشکلاتی که ممکن است پس از تعداد زیاد شات زدن برای شاتر دوربین پیش بیاید (و به راحتی سرویس و تعمیر میشود)، تقریبا هیچیک از مشکلات دوربین نیست که نتوان در همان چند دقیقه نخست آنها را مشخص کنید. بنابراین برای شروع حتما باطری دوربین را آزمایش کنید. دوربین را روش و خاموش کنید. باطری دوربین را چک کنید تا درصد انرژی باقیمانده آن مشخص شود، سپس باطری را خارج کرده و دوباره وارد دوربین کنید و ببینید که باز هم همان مقدار انرژی قبلی را نشان میدهد. اگر همه چیز روبراه بود، بعد میتوانید موارد این لیست را در چند دقیقه بررسی کنید.
2. کارت حافظه خودتان را در دوربین بگذارید و ببینید که آیا بدون مشکل آن را شناخته و روی آن عکس میگیرد.
3. تمامی پیچها را چک کنید و ببینید آیا وضعیت ظاهری آنها طبیعی است و جای پیچگوشتی بر روی آنها باقی نمانده باشد.
4. مانت دوربین را چک کنید و ببینید که جای خراشیدگی شدیدی که نشان از بد جا زدن لنز است، بر روی آن دیده نمیشود. همچنین ببینید که آیا محفظه دوربین تمیز و بدون آلودگی ظاهری باشد.
5. لنز خودتان را روی دوربین ببندید و ببینید که آیا دوربین بدون مشکل آن را تشخیص میدهد.
6. آیا شاتر دوربین بدون مشکل کار میکند و صدای شاتر دوربین طبیعی است؟
7. تعداد عکس پیدرپی هر دوربین مشخص است و آن را میتوانید در بررسیهای دوربینهای دیجیتال یا در راهنمای دوربین پیدا کنید.
8. آیا تغییر دیافراگم و تغییر شاتر دوربین، واقعا تنظیمات دیافراگم و شاتر تصویر را تغییر میدهد؟ مشخصات هر تصویر را میتوانید با فعال کردن اطلاعات روی هر عکس، دقیقا روی خود نمایشگر دوربین نیز مشاهده کنید.
9. چک کنید که آیا تمام مدهای نورسنجی دوربین، MASP به درستی کار میکنند؟
10. نمایشگر دوربین را خوب بررسی کنید تا شکستگی یا اختلاط رنگ نداشته باشد.
11. اگر دوربینتان دارای قابلیت فیلمبرداری است، بررسی کنید که این قابلیت درست کار میکند یا خیر.
12. چک کنید که تمامی دکمههای دوربین به درستی کار میکنند.
13. کفشک فلاش یا Hotshoe دوربین را آزمایش کنید. کفشک دوربین ممکن است بر اثر استفاده از فلاشهای قدیمیتر آسیب دیده و از کار بیفتد.
14. اگر دوربین دارای فلاش سر خود است، آن را آزمایش کنید.
15. اگر دوربینتان دارای فعال کننده بیسیم فلاش یا Remote IR Flash است (مانند دوربینهای 7D و 60D کانن و اغلب مدلهای نیکون مانند D80 و D90 و D300 و D7000 و غیره)، این بیسیم را فعال کنید.
16. یک عکس با زمینه کاملا سفید و یک عکس نیز با زمینه کاملا سیاه بگیرید(زمینه سفید خالص میتواند یک کاغذ A4 و زمینه کاملا سیاه میتواند عکس با درپوش لنز باشد) و عکس را روی نمایشگر دوربین ببینید تا مطمئن شوید هیچ پیکسل مردهای روی نمایشگر نیست.
17. یک صحنه خاص را کادربندی کنید، ترجیحا به صورت مایل از یک خطکش عکس بگیرید و نقطه فوکوس را روی یک شماره خاص بگذارید. سپس عکس را نگاه کنید و مطمئن شوید که فوکوس دوربین دقیقا روی همان شماره قرار گرفته است. ترجیحا این کار را با یک لنزی که خودتان به آن اطمینان دارید انجام دهید.
18. شاید خیلی سختگیرانه باشد. اما بررسی کنید که آیا شارژر باطری دوربین به درستی کار میکند.
موفق باشید.....