مگر نبایددیدن ماه در روز اول مشکل باشد؟
شما اين عكس رو كي گرفتين؟ ديروز غروب رويت شده.
اين مسئله به عمر ماه ارتباط دارد، منظور از عمر ماه شروع به روشن شدن بخشي از ماه توسط خورشيد بعد از اتمام مقارنه است، براي روشن شدن موضوع به عكس و متن زير (متن از روزنامه اعتماد) را دقت كنيد:
کره ماه تنها قمر زمين است که در هر 33/27 روز يک بار به دور زمين مي گردد. به اين مدت دوره تناوب نجومي مي گويند. البته در اين مدت زمين نيز در مدار خود به دور خورشيد جابه جا مي شود و ماه را به دنبال خود مي کشد. به همين دليل براي آنکه يک دور از تغيير صورت هاي ماه تکميل شود، بيش از
33/27 روز لازم است. اين گردش اضافي مستلزم سپري شدن زماني برابر 17/2 روز است. به همين دليل دوره هلالي يا دوره تغيير ماه 53/29 روز است.
گردش ماه موجب مي شود که ناظر زميني آن را به شکل ها و حالت هاي مختلفي ببيند که دليل آن تغيير زاويه خورشيد، ماه و زمين است. هنگامي که ماه بين زمين و خورشيد قرار دارد، هيچ بخشي از ماه براي ناظر زميني روشن نيست. در اصطلاح به اين حالت مقارنه ماه و خورشيد مي گويند. به عبارت ديگر مقارنه لحظه تولد ماه است. هر ماه نجومي زماني آغاز مي شود که مقارنه ماه و خورشيد صورت گيرد يعني مرکز ماه، زمين و خورشيد روي يک خط قرار گيرد. پس از مقارنه ماه با سرعت زيادي از خورشيد فاصله مي گيرد و به سنش اضافه مي شود. (سن ماه مدت زماني است که از مقارنه گذشته است.) انتظار داريم که مدتي پس از گذشت مقارنه ماه را در آسمان مشاهده کنيم، اما اخترشناسي به نام آندره دانژون نشان داد که در ساعت هاي اوليه پس از مقارنه و در جدايي کم از خورشيد (جدايي زاويه يي به زاويه يي گفته مي شود که بين چشم ناظر زميني و ماه و خورشيد تشکيل مي شود.) نور خورشيد به قله کوه هاي لبه ماه مي تابد و سايه اين رشته کوه ها، مانع از روشن شدن سطح ماه و آشکار شدن هلال مي شود. (مشابه چنين پديده يي در زمين نيز روي مي دهد. در دقيقه هاي نخستين طلوع خورشيد از پشت کوه، دامنه کوه ها در سايه قرار مي گيرد.) طبق محاسبه هاي دانژون تا جدايي زاويه يي 7 درجه، هيچ هلالي تشکيل نمي شود. از اين رو براي هلالي با جدايي زاويه يي هفت درجه امکان رويت وجود ندارد. اما اگر پس از تشکيل هلال، باز هم مدت زمان بيشتري بگذرد، هلال ماه ضخيم و فاصله اش از خورشيد زياد و درخشندگي آن بيشتر مي شود و مي توان انتظار داشت که هلال را ديد. بنابر تجربه براي رويت هلال ماه با چشم مسلح جدايي زاويه يي بايد 5/7 و با چشم غيرمسلح بايد 2/9 باشد. با افزايش سن هلال به تدريج هلال ماه ضخيم تر و امکان رويت آن فراهم مي شود. منجمان تلاش دارند تا هلال هاي هر چه جوان تر را رصد کنند. (به هلال هايي با سن کمتر از بيست ساعت هلال جوان مي گويند.)
متن كامل به همرا توضيحات بيشتر در اينجا:
کد:
http://www.magiran.com/npview.asp?ID=1498177