نوشته اصلی توسط
QashQai
... چه جوری میشه همون انتظاری رو از raw تو s3 داشت كه raw تو مثلا sensor 14bit 40d پروسس میكنه ...
سلام،
به نکات مختلفی میتوان اشاره کرد:
۱- فرمت Jpeg یک فرمت با تکنیک Lossy Compression است، یعنی در آن اطلاعات با فرآیندهای مختلفی مثلQuantization یکی شده و از بین میروند، درست مثل فرمت MP3 که در آن اطلاعات زیادی از بین میروند. خیلی خلاصه اگر مثال بزنم، الگوریتم Quantization وقتی ببیند مثلاً ۲۰ درصد تصویر آسمان آبی است و آن وسط یک نقطهی ریز سیاه (مثلاً یک کلاغ در دوردست) وجود دارد بهکل از خیر آن کلاغ میزند و در فایل مینویسد از پیکسل ۰ تا صدهزار همه آبی! فرمت Raw یک فرمت Lossless است که اگر هم فشرده شود با تکنیکهای بدون Loss مثل لِمپِل-زیو-وِِلچ یا همان LZW فشرده میشود.
۲- با اینکه بهخاطر یکسان نبودن استانداردها نمیتوان کلی گفت اما، فایل Raw خروجیِ درعمل خامِ سنسور است. یعنی پردازش در ازای هر پیکسل یک مقدار عددی در ارتباط لگاریتمی با مقدار نور رسیده به آن پیکسل داریم. در نتیجه اگر دوربین در یک فرمت RGB مثل Jpeg یا TIFF بنویسد، باید با الگوریتمهای متفاوتی تصویر در واقع سیاه و سفید سنسور را پردازش کند. این کار دو ضعف عمده دارد:
الف) به ورودی کاربر برای تنظیم بعضی از پارامترها مثل Colour Saturation, White Balance, Contrast و Sharpness نیاز است تا در تبدیل از Raw به RGB اعمال شوند، بعد از اینکه این تنظیمات در RGB اعمال شدند، دیگر قابل برگشت و تصحیح نیستند.
ب) بدون شک پردازندهی دوربین و الگوریتمی که اجرا میکند، بهترین گزینه برای پردازش آماری عکس و تبدیل تصویر سیاه و سفید ذخیره شده و اعمال Bayer Pattern نصبشده روی سنسور و تعیین وضعیت رنگی هر یک از پیکسلها نیستند. با وارد کردن فایل Raw به کامپیوتر میشود الگوریتم مورد نظر برای پردازش را انتخاب کرد و از پردازشگر قدرتمند کامپیوتر استفاده کرد. پردازشگر دوربین مجبور است خروجی را در زمان مشخصی به RGB تبدیل کند تا برای ثبت تصویر بعدی آماده شود که همین Time Constraint فاکتوری است که فرصت پردازش دقیق را از پردازنده میگیرد، اما وقتی تصویر را در رایانهی خود تبدیل به RGB میکنید چنین محدودیتی ندارید.
۳- Raw یک پارچ آب نیست، یعنی بهزور اطلاعات سنسور S3 در آن گنجانده نمیشود. اندازهی فایل Raw دقیقاً بهاندازهی خروجی سنسور به همراه اطلاعات محیطی یا همان Metadataها است که همانطور که عرض کردم ممکن است بهکمک Lossless Compression فشردهشود. اگر سنسوری قدرت ثبت جزییات با ۱۲ بیت را دارد هر پیکسل آن در فایل Raw دقیقاً دوازده بیت و اگر سنسور دیگری ۱۴ بیت قدرت ذخیره دارد هر پیکسل آن ۱۴ بیت فضا اِشغال میکنند و اینطور نیست که برای مثال در فایلی که برای هر پیکسل ۱۴ بیت فضای ذخیرهسازی دارد ۱۲ یا ۱۰ بیت اطلاعات نوشته شود.
۴- در میان همهی فرمتهای فایلهای گرافیکی، فرمت Jpeg فرمت بسیار خاصی است که در صورت عدم آشنایی کامل با آن استفادهی صحیح و حرفهای از آن غیر ممکن است، اول اینکه امکان Encode کردن تصویر با چند شیوهی متفاوت در این فرمت هست اما بهطور معمول از شیوهی JFIF استفاده میشود. در این متد، اطلاعات رنگی RGB به YCbCr تبدیل میشوند، یعنی یک کانال لوما برای نمایش شدتدرخشندگی رنگها و دو کانال کروما، بعد برای فشردهسازی بیشتر حجم زیادی از اطلاعات کانالهای کروما کاسته میشود (که با توجه به اینکه چشم به تغییرات رنگها خیلی کمتر از تغییرات شدتنور حساس است برای ناظر عادی تاثیر چندانی ندارد)، بعد تصویر در بلوکهای ۸ در ۸ پیکسلی، از یک فیلتر DCT میگذرد (تبدیل گسستهی کوسینوسی) و بعد این بلوکها به همان شیوهای که لاباتر مثال زدم Quantize شده و بعد هم با الگوریتم Loss-Lessی که مشابه الگوریتم Huffman است فشرده میشود و ذخیره میشود. خروجی این فرآیند با یک فایل RGB خالص بسیار تفاوت دارد.
برای اطلاعات بیشتر اینها را ببینید:
کد:
http://www.w3.org/Graphics/JPEG/itu-t81.pdf
http://www.faqs.org/faqs/jpeg-faq/part1/
بهطور خلاصه عرض کنم، مهمترین تفاوت همان پروسهی رسیدن از اطلاعات خام به تصویر RGB با انجام عملیاتی چون اِعمال محاسبات آماری Bayer Pattern و تبدیل فضای رنگی با استفاده از پارامترهای ورودی است. البته، همانطور که شما فرمودهاید در بسیاری از موارد استفاده از Raw ممکن است Overkill باشد، اما استفادهاز آن برای عکاسی که میداند قرار است کارش را روی کامپیوتر پردازش کند ضروری است مگر اینکه عواملی چون حجم فایلها یا سرعت پایین ذخیرهی آنها مُخِلِّ کار عکاسی شود.
در صورتی که قرار است کاری بهصورت حرفهای چاپ شود، آشنایی دقیق با مدل رنگی RGB، فضاهای رنگی، مفاهیمی چون Hue، Saturation، Lightness، Image Contrast، Image Sharpness و White Balance و محدودیتهای موجود در نمایش رنگها قبل از پردازش Raw لازم است.
ممنونم.
پ.ن.: الآن دیدم با پست جناب دلباز همزمان شد، توضیحات ایشون مثل همیشه جامع و مانع هستند.