سوال شما این است: اگر دو دوربین داشته باشیم با سایز سنسور برابر =APS-C و مگاپیکسل متفاوت ( 10 و 15 مگاپیکسل) ؛ لنز مورد استفاده هم یکی باشد، چه تفاوتی بین خروجی این دو از لحاظ رزولوشن و Detail وجود دارد؟
1- درک مفهوم detail و رزولوشن موثر اهمیت دارد. گاهی میبینم که درکی که برخی از detail دارند و بر اساس آن حکم صادر میکنند، کلا اشتباه است: برخی شارپنس را detail میدانند و برخی نبودن آرتیفکتهای ناشی از شارپسازی را detail فرض میکنند. شارپنس، با لبهها مرتبط است در حالیکه detail با قدرت تشخیص و قابلیتدید.
2- لنز در دیافراگمهای بسته دچار دیفرکشن میشود. لنزهای خوب، لنز هایی هستند که در دیافراگمهای بسته نیز، میزان دیفرکشن آنها کنترل شده است و دیفرکشن کلی سیستم، دیگر بستگی به لنز ندارد بلکه توسط اندازه airy disk ها مشخص میگردد. چنین لنزهایی را diffraction-limited در یک دیافراگم خاص مینامند.
3-وقتی اندازه airy-disk ها از Circle of confusion بیشتر شود، دیفرکشن باعث محدودیت رزولوشن خواهد شد. یعنی در این موارد، رزولوشن نهایی و موثر کمتر از رزولوشن عددی سنسور خواهد بود. بخاطر وجود این دو فاکتور، در مقایسه دو دوربین، ضرایب اندازه چاپ، فاصله دید، رزولوشن سنسور، اندازه سنسور و دیافراگم لازم است.
4- اگر لنز خوبی بر روی دوربینهای APS-C نداشته باشیم (مثلا لنزی که برای بهترین کیفیت نیاز به استاپ داون زیاد مثلا در حد11 یا 8 داشته باشد)، رزولوشن موثر ممکن است حتی به 7 مگاپیکسل هم افت کند. در سنسورهای فول فریم هم تا حد 16 مگاپیکسل کاهش مییابد. یعنی مهم نیست که شما چه سنسوری داشته باشید، چون با این لنز دوربینتان رزولوشن واقعیاش بیش از این مقادیر نخواهد بود.
حال اگر لنز نامرغوب را روی دو دوربین 10 و 15 مگاپیکسلی ببندیم، در یک دیافراگم ثابت چه اتفاقی میافتد؟ مشخصا افزایش اندازه airy-disk نسبت به COC سریعتر رخ خواهد داد. سریعتر یعنی چه؟ یعنی در اندازه چاپ کوچکتر و یا فاصله دید بیشتر.
بنابراین پاسخ سوال شما به طور خلاصه این است که این امر بستگی به لنز، دیافراگم، اندازه چاپ دارد. اگر لنز خوبی نداشته باشیم، کاهش رزولوشن موثر برای سنسوری که pixel Pitch کوچکتری دارد، بخاطر تاثیر این متغیر بر رزولوشن موثر سریعتر رخ خواهد داد.
علاوه بر رزولوشن موثر، دوربینهایی که pixel pitch کوچکتر دارند، Tonal Range کمتری هم دارند که در شرایط خاص و بخصوص در چاپ، یکی از گلوگاههای مهم در کاهش کیفیت تصویر است. همچنین کاهش S/N که علاوه بر مشکلاتی که میدانید، باعث محدودیت در هنگام پردازش RAW خواهد شد.
در آدرس زیر، و در پایین صفحه، فرمولی وجود دارد که برایتان تعیین میکند کاهش رزولوشن موثر در چه حالاتی برای یک دوربین با سنسور و رزولوشن معین رخ خواهد داد. از این فرمول میتوان برای مقایسه دوربینهای مختلف نیز استفاده کرد. فقط اگر میخواهید تاثیر لنز را بررسی کنید باید بدانید که وضعیت لنز تان از لحاظ دیافراگم و دیفرکشن چگونه است.
کد:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm