نه عطا جان این مساله با چگالی پیکسل ها رابطه مستقیم داره، ببینید دوستان وقتی میگیم ذرات "گرد و غبار" لزوما معنی اش گرد و غباری نیست که با چشم قابل رویت باشه. اون گرد و غباری که وقتی فوت میکنید از روی اجسام بلند میشه تعداد خیلی زیادی از particle ها یا همون ذرات dust هستند که روی هم انباشته شدند. در سنسور دوربین قرار نیست گرد و غبار چند روز روی هم انباشته بشن تا با چشم هم قابل رویت باشند.
طبق تعاریف مختلفی از منابع علمی متفاوت dust particle ها دارای سایز های متفاوتی هستند، در حد µm 0.001 تا 10,000 µm
Diameter of a Speck of Dust.png
و میدونید که در این مثال که دوربینمون نیکون D7100 هستش سایز های pixel pitch و pixel area مقادیر زیر هستند :
Nikon D7100 Sensor Info Specifications.png
میدونید که pixel pitch فاصله مرکز یک پیکسل تا مرکز پیکسل مجاورش هست
pixel area یعنی مساحت و اندازه هر پیکسل و به طور کلی فتوسایت و هرچقدر مساحت یک پیکسل بیشتر باشه میتونه نور بیشتری رو جذب کنه
و چگالی پیکسل یا همون pixel density نشانگر این هستش که در یک سانتیمتر مربع از یک سنسور چند میلیون پیکسل وجود دارند.
دوستان میدونید که در دوربین های کراپ و یا حتی سنسور های کوچکتر شرکت های تولید کننده سنسور برای اینکه در جنگ مگاپیکسل بازنده مسابقه نباشند مجبورند تعداد پیکسل های بیشتری رو در اون مساحت کوچک سنسور جا بدند و این یعنی اینکه سایز پیکسل ها کوچکتر میشه و در نتیجه تعداد بیشتری پیکسل روی همون فضای محدود جا میشن و در نتیجه چگالی پیکسل بیشتر میشه.
حالا با توجه به تعریفی که از سایز ذرات گرد و غبار داشتیم و با مقایسه اون با مساحت هر پیکسل در دوربینی با چگالی پیکسل بالا (مثل D7100) میشه با یک مثال ساده نتیجه گرفت که هر چقدر سایز پیکسل کوچکتر باشه اگر یک ذره غبار با سایز تقریبا یکسان با مساحت اون پیکسل روی پیکسل فوق قرار گرفته باشه اون پیکسل بیشتر در معرض در سایه بودن و تاریک شدن هست چون سطحش به طور کامل با یک ذره گرد و غبار پوشیده شده و نمیتونه نور دریافت کنه، در حالی که اگر سایز پیکسل بزرگتر بود سایه همون ذره dust نمیتونست مانع رسیدن کامل نور به پیکسل باشه.
مثلا اگر فرض کنیم یک ذره dust با مساحت 14 میکرون روی یک پیکسل 15 میکرونی این دوربین رو پوشونده باشه این یعنی اینکه تقریبا 94 درصد از اون پیکسل زیر سایه اون ذره میمونه و هیچ نوری بهش نمیرسه ولی اگر همین ذره 14 میکرونی روی یک پیکسل از دوربین مثلا نیکون D700 بشینه با توجه به اینکه مساحت هر پیکسل نیکون D700 برابر با 70.9 µm² هستش در حالی که این عدد در D7100 برابر با 15.21 µm² بود . همین ذره در این شرایطی که روی پیکسل D700 هست صرفا میتونه حدود 20 درصد از اون یک پیکسل رو پوشش بده و باز 80 درصد از اون پیکسل نور رو دریافت خواهد کرد.
Nikon D7100 vs. Nikon D700 Sensor Comparison.png
در نتیجه سایز پیکسل رابطه مستقیم داره با میزان جذب نور در شرایطی که یک پیکسل زیر سایه یک ذره گرد و غبار هست.
البته این مثال بنده در شرایطی بود که یک ذره روی یک پیکسل قرار بگیره حالا اگر ذرات گرد و غبار به تعداد n تا چسبیده به هم باشند و طبق همون مثالی که عرض کردم روی n پیکسل مجاور رو بپوشونن باز هم همون شرایط وجود داره و هرچقدر سایز تک تک اون پیکسل ها بزرگتر باشند نور بیشتری دریافت خواهند کرد و تاثیر مخرب سایه ذرات غبار کمتر خواهد شد.