از چند سال پیش، زمانی که نیکون D300 رو معرفی کرد، کانن دوربینی که به واقع همرده و رقیب اون باشه نداشت. 40D و بعدش 50D واقعا رقیب شانه به شانه با اون نبودن. در همین زمان، D90 هم وارد بازار شد و یک رده جدید رو ایجاد کرد. دوربینی که از نظر سایز بین DSLRهای کوچک و متوسط بود، بدنه منیزیمی نداشت و خلاصه نه Entry Level بود نه دقیقا Mid Range. به نظرم کانن در ابتدا تلاش کرد با روش دیگری که همون اضافه کردن مگاپیکسل سنسور بود بدون دست بردن به خطوط کلی رده های محصول خودش، رقابت رو ادامه بده ولی فیدبک بازار و مشتریان سرانجام مجبورش کرد که به رده بندی جدیدی که توسط نیکون پایه گذاری شده تن بده.
7D دقیقا برای رقابت با D300 و D300x تولید شد و انصافا تونست که توی این رده رقیب جدی و قدری از آب در بیاد. حالا هم نوبت D90 و جانشین احتمالی آینده اونه که با 60D شانه به شانه هستن. توی رده های پایین تر هم به همین صورت دوربینهای هم رده وجود دارند مثل 550D در مقابل D5000 و همینطور 1000D در مقابل D3000.
به عبارت دیگه، نیکون تونست که تعریف جدید خودش رو از رده های محصول به کانن بقبولونه. البته در مورد پایین ترین رده که همون 1000D و D3000 باشه، این نیکون بود که دنباله روی کانن شد. با این محصولات جدید، حالا 4 رده دوربین کراپدار قابل تعریف و تفکیک هستن.
پیشاپیش یک چیزی رو هم یادآوری می کنم. اینکه من از عبارت هم رده و شانه به شانه استفاده کردم به بعضی از دوستان برنخوره و فوری برندارن هزارتا جوابیه بدن که مثلا فلان دوربین کجا شانه به شانه بهمان دوربینه؟!!! منظور من این نیست که لزوما 60D همه امکانات دوربین جانشین D90 رو از همین الان داره. منظور من اینه که با احتساب ابعاد، وزن، ساختار کلی بدنه و خصوصیات و امکانات کلی، اینها دوربین هایی هستم که در یک رده قرار می گیرن، هرچند در مقایسه امکانات کامل و جزیی، به هر حال هر کدوم یک برتریها و یک کاستی هایی نسبت به رقیب دارن.
بهتره بگم به نظر میاد که سازنده ها، این دوربینها رو برای رقابت با هم درست کردن و تکلیف رده بندی (از نظر ابعاد و خصوصیات کلی) رو برای مشتری واضح و مشخص کردن. البته وضعیت به همین منوال نمی مونه و خیلی زود تعاریف این 4 رده هم دستخوش تغییر میشه.
دانشگر