چند نکته در رابطه با یک نکته کاوه عزیز!
تفاوت بین تولیدات در بازار فعلی خیلی به برند ارتباط نداره فکر میکنم!
تقربا هیچ نوت بوکی(و در حالت کلی هیچ برندی)محصولی نداره که تمام قطعاتش ساخت خودش باشه!
cpu تمام نوت بوکها یا intel هست یا AMD
کارت گرافیک هاشون یا اینتل و یا جی فورس و یا ati!
هیچ کدوم از کارخونه رم یا هارد تولید نمیکنن!(جز توشیبا که هارد میسازه)
مادر برد این دستگاه ها ساخت کارخونه های دیگه ای هست!
در زمینه صفحه نمایش هم دل خودش تولید کننده اون مانیوتورهایی که با مارک دل فروخته میشه نیست،سونی هم روی تعداد کمی از مدلهاش مانیتور سونی میذراره!
در باره همه محصولات و تمام قطعات این موارد وجود داره!
پس خیلی صرف وجود یه اسم روی یه محصول نمیتونه باعث فروش زیاد مثل دل و یا کم مثل اپل بشه و دلایل دیگه داره!
با این مثال در رابطه با این بحث موافق نیستم!و در مورد خودرو نیز! تویوتا بعد از سالها جایگاه اول را از جنرال موتورز گرفت و از نظر کمیت یگانه است اما یقینا با کیفیت تر از مثل فراری نیست!
شما نمی تونی کارخانه ای مثل سونی رو که به خاطر همه چیز ساز بودنش و حضور در زمینه تولید بسیاری از محصولات در هیچ کدوم از اونها(مثل همین بازار لوازم عکاسی) مزیت نسبی تولید نداره رو با کارخونه ای مثل فراری که محصولاتی از هر نظر بی همتا و برای افراد خاص و مصارف خاص میسازه مقایسه کنید!
اگر میخواهید سونی را به یک کارخونه ماشین ساز مقایسه کنید باید اون رو با شرکت مثل هیوندایی که از ماشین و لوازم خونه و لوازم صوتی و تصویری میسازه و محصولات گسترده ای داره مقایسه کنید!(البته اون هم مقایسه کاملی نیست)
به نظر من اگر بخواد مقایسه ای اینچنینی بشه،قطعا اپل رو باید با فراری مقایسه کرد و نه سونی!
به نظر من ارزون بودن برندایی مثل دل و اچ پی رو نمیشه با برندی مثل ایسر مقایسه کرد!درست است که مثلا ایسر و دل و ایسوس و اچ پی و .... نوت بوک های مثلا 350 دلاری هم دارند ولی ارزان ترین نوت بوک سونی مثلا 800 دلار است.اما یقینا کیفیت این دو اب هم از زمین تا .... با هم متفاوت است.
ایسر یه برند چینی هست که فقط نوت بوکهای ارزون میسازه و تو اون رده فعالیت میکنه و این در حالیه که برندهای دیگه پر فروش در رده محصولاتشون شما نوت بوکهای 10.000 دلاری رو هم میتونید انخاب کنید!
اما در زمینه کیفیت و احترام به مشتری!
فکر میکنم بهترین چیزی که میتونه کیفیت یک محصول رو نشون بده گارانتی هست!
چطور میشه اجناس یک کارخونه وقتی خودش به کیفیت و کارایی بعضی از قطعات محصولش اطمینان نداره و اونا رو از گارانتی خارج میکنه رو با کیفیت و محصول یک که یک کارخونه تمام قطعات نوت بوکش رو گارانتی میکنه(در بعضی از موارد هم 3 تا4 سال) گارانتی میکنه رو بی کیفیت دونست؟(حتی اگه قطعاتی مثل باتری اون که ساخت خودش نباشه و ساخت یک کارخونه دیگه مثل سونی باشه که حتی خودش باتریهای ساخت خودش رو نوت بوکهاش گارانتی نمیکنه)
در زمینه قیمت هم که فکر میکنم کاملا روشن باشه که وقتی تولید یک محصول نسبت به محصول با قطعات و مشخصات مشابه 10 برابر باشه،هزینه های تولید و هزینهای ثابتی مثل هزینه تخقیقات و .... روی تعداد بالاتری از تولید تقسیم میشه قطعا هزینه تولید پایینتر میاد و قیمت فروش هم همونطور!مثلا در رده 8 اینچی ها الان حدود قیمت روی 400 دلار است در صورتی که برای سونی روی 1400 دلار! یعنی حدود 1000 دلار تفاوت که ریشه در کیفیت و تکنولوژی و .... دارد.
در رابطه با BluRay هم چون این تکنولژی متعلق به خودش هست استفاده از اون هزینه بسیار بسیار کمتری داره برای خود سونی تا وقتی که یک کارخونه دیگه این تکنولژی رو قرار باشه با هزینه بالایی(فکر میکنم 200$) بخره و استفاده کنه در حالی که هنوز به دلیل قیمت بالای دیسکت این درایو و سرعت پایین رایت این درایو هنوز خیلی استفاده از اون به صرفه نیست!الان شما برای داشتن یک لپ تاپ با قابلیت ساپورت BluRay حداقل در برند های دیگر باید بالای 1600 دلار ( و گاهی تا 2000 دلار ) پرداخت کنید.اما سونی مدت ها است ( یکی دو سال ) که به صورت دیفالت این قابلیت را ساپورت می کنند و یک نوت بوک 900 دلاری اش هم این امکان را دارد.
در رابطه با مونیتور که فکر نمیکنم هیچ برندی اندازه دل حق انتخاب حالات مختلف رو با قیمتهای معقول به مشتریهاش داده باشه و در مورد HDMI هم دو سال پیش هم روی نوت بوکی بود(1525) که با قیمت 600.000 تومان اون رو بسیاری از امکانات دیگه رو داشته باشه و الان هم دستگاه 550.000 تومانی هست که اون رو داشته باشه!یا مثلا قابلیت خروجی HDMI و مونیتور Full HD1080 که سونی حداقل 2 است به صورت دیفالت در نوت بوک های بالای 1000 دلار و به صورت آپشن در نوت بوک های زیر 1000 دلار آن را عرضه می کند اما تازه کمپانی های دیگر ( در یک سال اخیر ) آن را به صورت آپشن در نوت بوک های کلاس بالا و متوسط خود عرضه می کنند.
یعنی ما ملت که اکثرا با توجه به حرف رفقا و فروشنده ها یا به دلیل اشانتیون گرفتن یک کیف و موس خرید میکنیم جنس خوب رو میشناسیم ولی مصرف کننده ها تو کشورهایی که نوت بوک فقط با سفارش مصرف کننده ساخته و به فروش میرسه و اصلا در هیچ فروشگاهی به این صورت به فروش نمیرسه جنس خوب رو نمیشناسن!؟شاید یکی از دلایلی که در ایران سونی محبوب است خود ایرانی ها باشند که به دنبال جنس خوب هستند.یعنی ناخودآگاه متوجه شده اند که مثلا ایسر از سونی از نظر کیفیت بهتر نیست حالا تیراژ اش بالاتر است خوب باشد!
وقتی کارخونه ای فقط سفارشات رو تولید کنه و انباری برای استوک جنس هاش نداشته باشه قطعا دچار این مشکل نمیشه!و همین باعث میشه که روشهای تولید و مدیریتش رو دانشگاه ها درس بدن!یکی از دلایل اش در برند های دیگر به قول خودمان باد کردن آن بر روی دست کمپانی است
یکی از دلایلی که باعث شده فروشنده ها به فروش سونی تمایل بیشتری داشته باشن همین بحث هستش!چون جا افتاده که کسی که سونی میخواد خیلی قیمت براش مهم نیست که مثلا حداقل 20% داره نسبت به برندهای دیگه مشابه بیشتر پول میده!خیلی گارانتی براش مهم نیست چون این دستگاه هایی که اکثرا اینجا فروش میرن گارانتی us رو دارن و نمایندگیش هم اون مدلها رو نمیاره و اکثرا بدون گارانتی(گارانتی بین الملل) و یا باگارانتی هایی فروشگاهی به فروش میرسه!در صورتی که مثلا یک مدل خاص از دل بعد از 6 ماه حدود 20% افت خواهد کرد اما سونی بعد از 1 سال شاید 5% ( شاهد این موضوع سری P سونی است که فعلا حدود 20% گران تر از قیمت جهانی اش در ایران عرضه می شود و 6 ماه است یک ریال هم افت نکرده چون عرضه محدود است در دنیا هم همین طور است هنوز بعد از 6 ماه که سونی قیمت اش را 800 دلار اعلام کرده است هنوز شما نمی توانید 800 دلار آن را بیابید چون تازه دارند تعهدات سفارش های قبلی را پاسخ می دهند و هنوز برای این سری آنلاین و به روز فروش ندارند )
و یا عاشق ظاهر و یا اسم سونی هست که دیگه برندهای دیگه و مشخصات امکاناتش هر چی باشه براش مهم نیست!
به همین دلایل سونی به عنوان یه جنس لوکس جا افتاده توی ایران و این عادت شده که اون رو با قیمتهای بسیار بالاتر از قیمت جهانیش به فروش برسونن! و مثلا همون 20% از قیمت جهانی و بیشتر از اون از قیمت خریدشون روی اون سود بکننن!(البته نه همه و نه در همه موارد)
-
پ ن:دوستان!اگه بلایی سر من اومد و نیست و نابود شدم!یه وقت فکر نکنید کار کاوه قبادی هستشا!
البته ایشون مرد و استادی هستند بس بزرگ که من قبل از نوشتن این متن ازشون اجازه گرفتم!و ایشون فرمودند که با اینکه زود عصبانی میشن ولی فردی هستند معتقد به دمکراسی!
پ ن 2:ببخشید زیاد نوشتم!نه که روی برند تعصب نداشته باشم!ولی اگه تعصب بدون دلیل باشه به هیچ دردی نمی خوره!
پ ن 3:همه برندها خوبن و مزیت هایی دارن که تونستن مشتریهای خاص خودشون رو نگه دارن و خیلی مقایسه کلی دو برند با هم درست نیست!مثل کنون یا نیکون که هر کدوم دارای مزیتهایی هستند و معایبی!(البته معلومه که کنون بهتره)