لنزها – لنزهاي سري “L”
به عنوان يك عكاس حرفه اي ، همه سعي دارند تا كيفيت تصاوير را ارتقاء دهند . اين بدان معني است كه نه تنها ميبايستي عكس از نظر نوردهي و كادربندي صحيح باشد ، ليكن از لحاظ وضوح (Sharpness) ، شفافيت و بازتوليد رنگها نيز در درجه اي بالا باشد . پس شما نياز به لنزي با كيفيت بسيار بالا داريد . همچنين شما احتياج به لنزي با دوام زياد همراه با قابليت استفاده در تمام شرايط نيز دارید . تمامي لنزهاي سري “L” داراي اين ويژگي ها ميباشند . كارحانجات كانن سه مورد بسيار مهم را در ساخت اين لنزها رعايت ميكنند . اول – استفاده از عدسي يا "المنت" هايي از جنس فلورايت دوم – استفاده از "المنت" هاي آسفريكال (Asphrical) سوم- استفاده از "المنت" هاي UD. براي تشخيص شما تمامي لنز هاي لوكس سري "L" كانن ، با خط قرمز دور بدنه آن مشخص گرديده اند. اگر لنزي فاقد اين خط قرمز باشد ، اطمينان داشته باشيد كه از سري "L" نيست . اكثر افراد بر اين عقيده هستند كه حرف "L" از اول كلمه "لوكس" و يا " Luxury" ميباشد وليكن اين لنزها از ملزومات يك عكاس حرفه اي است و به هيچ عنوان يك كالاي لوكس و تجملاتي به حساب نمي آيد!
لنزي براي هميشه
كيفيت بالاي تصويري فقط پنجاه درصد داستان است . لنزي كه براي يك عكاس حرفه اي طراحي و ساخته شده است ، بايد همپاي يك عكاس حرفه ای نيز عمركند. يعني طراحي و توليد لنز به گونه اي با استقامت باشد ، كه بتواند بار استفاده همه روزه يك عكاس حرفه اي را نيز تحمل كند و عايق بندي آن نيز به گونه اي باشد كه شرايط مختلف آب و هوايي در نقاط مختلف جهان در كاركرد آن كوچكترين اثري نداشته باشد. نتيجاتا" لنزهاي سري "L" كانن داراي پوشش ها و عايقهايي است كه دور دهانه لنز (به طرف دوربين) و تمام اجزاء قابل حركت و حتي كليد هاي AF-MF و غيره ميباشد تا از نفوذ رطوبت و گرد و غبار به درون لنز جلوگيري نمايد .
محدوده عمل در نور كم
اكثر عكاسان حرفه اي مانند عكاسان خبري در شرايط نوري كمتر از حد مطلوب عكسبرداري مي كنند. بعضا" در شرايط نوري كم و يا حتي شب . لنزهاي “L” با بازترين حد ديافرگم بازتر ، اين امكان را بيشتر از ديگر لنزها مقدور مي نمايد .
لنزها – عدسي هايي از جنس "فلورايت" ، عدسي هاي "آسفريكال" و "UD"
بصورت طبيعي " فلورايت" كريستالي است كه داراي سه خاصيت ويژه باشد ، كه همين امر اين ماده را براي كاربرد عكاسي مناسب مي سازد – اين خواص ويژه عبارت است از 1- داراي توانائي در عبور و انتقال عالي اشعه مادون قرمز و ماورائ بنفش باشد 2 - داراي ضريب انكساري نور بسيار كم باشد 3- داراي كمترين پراكندگي تجزيه نور سفيد باشد .
حال سئوال اينجاست كه اين خواص چه كاربردي در تصوير شما دارد ؟
وقتي نور سفيدي از ميان عدسي عبور ميكند ، آن نور منكسر ميشود . شكسته مي شود و به رنگهاي تشكيل دهنده خود تجزيه ميگردد ، درست همانند زمانيكه نوري سفيد از ميان منشور عبور كند . در اينجا هر چه عدسي داراي ضريب انكساري نور كمتري باشد ، شكستگي نور كمتر است و تصوير واضح تر منعكس ميگردد . همينطور هرچه عدسي داراي قابليت پراكندگي تجزيه نور كمتري باشد ، نور سفيد را كمتر تجزيه و در نتيجه اصلاح مشكل خطا كروماتيك ( رنگي) محوري در اين عدسي ها راحتر تر خواهد بود .
4.jpg
متاسفانه كريستالهاي جنس فلورايت در طبيعت بسيار كم و كوچك ميباشند و همين امر موجب شده تا كاربرد اين كريستالها در صنعت عكاسي به هيچ عنوان مقرون به صرفه نباشد . حتي در قرن 19 هم از اين كريستال فقط در ساخت ميكرسكوپ استفاده مي شد.
براي حل اين مشكل ، كارخانجات كانن با تكنولوژي تركيبي مواد كريستالي به توليد مقادير بسيار زيادتري فلورايت براي كاربرد در صنعت عكاسي خود مبادرت ورزيد . مرحله بعد از توليد يعي خرد كردن و تركيب اين ماده بدست آمده در عدسي هاي مورد استفاده در صنعت عكاسي بود . مهندسين كانن از شيوه پيشرفته تري براي خرد كردن فلورايت استفاده نمودند تا فلورايت به كاررفته در اجزاي لنز كيفيت بهتري داشته باشد . ناگفته نماند كه خرد كردن فلورايت 4 برابر بيشتر از خرد كردن شيشه زمان بر است و اين يكي از دلايلي است كه قيمت لنزهاي سري L گرانتر از بقيه است . نتيجاتا" در لنزهاي ساخته شده خطا كروماتيك (رنگي) را برطرف نموده و باعث ارائه تصاوير واضح تري شدند.
اولين لنز كانن كه در ساختار آن اجزاي فلورايت به كار رفته است لنز FL 300mm f:/5.6 بوده كه در سال 1969 توليد گرديده است .
لنزهاي آسفريكال (Aspherical)
در گذشته همه عدسي هاي ساخته شده از نوع Spherical (كروي) بودند . نوع ساختار آنها بسيار ساده بود ، اما نمي توانستند تصاوير واضحي را ثبت نمايند ، چرا كه نمي توانستند نورهاي موازي را در يك كانون (نقطه) تشكيل دهند . اين مساله خطای كرويت نام داشت . مهندسين كانن متوجه شدند كه يك لنز آسفريكال ( غير كروي) مي تواند مانع بروز خطاي كرويت شود ، جرا كه ساختار منحني شكل آنها مي تواند پرتوهاي نور را بر روي يك نقطه متمركز نمايد . اما كشف اين تئوري با عملي كردن آن بسيار متفاوت بود.
درجه انحنا و قوس عدسي هاي نوع آسفريكال آنقدر حساس و دقيق بود كه خط توليد خاص و بسيار دقيقي لازم بود تا بتواند اين عدسي ها را با دقت و خطايي كمتر از 1/0 ميكرون كه لازمه آن بود توليد نمايد . حتي پس از توليد براي اندازه گيري اين انحنا ها و قوس هاي عدسي ها دقت بيشتري لازم بود. در سال 1971 اولين لنز با ساختار آسفريكال براي دوربين هاي SLR ساخته شد . اما آن يك لنز ايده آل و كاملي نبود . در حقيقت 2 سال ديگر نيز طول كشيد تا تكنيكهاي توليد لنز به مرحله اي رسيدند تا بتوانند تصويري 100% واضح همراه با دقتي خارق العاده ثبت نمايند .
امروزه دقت در كارخانجات كانن به حدي بالا است كه عدسي هاي آسفريكال توليد شده با دقت تراش و پوليش داده ميشوند كه خطاي قوسي آنها كمتر از 02/0 ميكرون (50،000/1 ميليمتر ) است . هر كدام از عدسي ها در صورت داشتن خطايي بيشتر از اين مقدار مورد استفاده قرار نمي گيرد .
2.jpg
"المنت هاي" لنزهاي آسفريكال موجب كاهش بسيار زياد اعوجاج در تصاوير وايد انگل مي گردد و همچنين خطاي كرويت را نيز حتي در بازترين ديافراگم هاي لنز به طور محسوسي كاهش مي دهد . استفاده از اين "المنت " ها همچنين كانن را قادر ساخته تا بتواند لنزهاي كوچكتري نسبت به لنزهاي قديمي spherical توليد نمايد .
بعد از آنكه كانن توانست از فلورايت در ساخت لنزهاي خود استفاده كند، نياز به توليد عدسي UD(Ultra-low Dispersion) كه ترجمه فارسي آن " داراي ميزان بسيار كم پراكندگي تجزيه نور " و يا عدسي Super –UD احساس شد . استفاده از عدسي هاي بلورين به جاي فلورايت و كريستال مقرون به صرفه تر است ، بنابراين كانن تصميم گرفت تا سير تحقيقاتي خود را بر روي توليد عدسي هايي از جنس بلور و شيشه عادي متمركز نمايد .
بلور هاي UD تقريبا" مشابه "فلورايت" عمل مي نمايند ، يعني ضريب انكساري نور پاييني دارند و پراكندگي تجزيه نور در آنها بسيار كم است . با اينكه كيفيت آنها دقيقا" مانند "فلورايت" نيست ولي در مقايسه با بلور هاي معمولي بكار رفته در عكاسي ، بسيار بهتر است . در نتيجه با بكار گيري از بلور هاي UD در ساختار لنزها ، كانن قادر گرديد ، لنزهايي با كارائي و كيفيت بسيار بهتر همراه با قيمتهاي كمتر از قبل توليد و روانه بازار نمايد. با تركيب عدسي هاي "فلورايت" و همچنين UD در بسياري از لنزهاي سري L كانن ، كيفيت تصاوير به نهايت رسيده است .
با بالا رفتن كيفيت دوربينهاي SLR ديجيتال در دنيا ، همواره نياز به لنزهايي با كيفيت بهتر در دنيا به طرزي سعودي رو به فزوني است و به نظر ميرسد كه از اين پس ، كانن تعداد بيشتري لنز با عدسي هاي "فلورايت" و UD توليد نمايد