ویرایش: لطفا یا نخونید و یا کامل بخونید…
یه مشکل بزرگی زبان فارسی امروز ما داره، اونم ناتوانی این زبان در ساخت واژه های جدید از واژه های قدیمیتر ه! شاید به سختی بتونیم برای یه کلمه غیر فارسی، معادل بسازیم، ولی اکثرا معادل حاصل یه ترکیب عجیب و غریب از چند کلمه میشه که نه تنها معنی رو دقیقا منتقل نمیکنه، بلکه به زبان آوردنش هم سختتره (به قول معروف تو دهن خوب نمیچرخه!)
مثلا text message (به روایتی short message) رو در نظر بگیرید، اول شد پیام کوتاه، بعد پیام متنی و... تا اینکه یه مجری برنامه طنز رادیو عبارت پیام کوچولو و یه نفر دیگه پیغومچه رو به کار برد و فرهنگستان پیامک رو کشف کرد... این آخری هم خیلی خوشگله و هم معنی رو کامل میرسونه، برای همین هم خیلی ها ازش استفاده می کنن و خیلی ها هم به مرور خواهند کرد...
ولی متاسفانه اینجور کلمات دیگه به راحتی زمان فرهنگستان اول ساخته و پذیرفته نمیشن...
از اون طرف مثلا در انگلیسی، طرف یه وسیله میسازه و اسمش رو میذاره، "موش" و همه میپذیرن، بعد مثلا میخواد بگه دکمه موش رو بزنید، میبینه بیان یه جمله سخته، میاد صدای اون دکمه رو میکنه فعل و میگه کلیک! بعد ما همین کلیک رو هم که یه فعل انگلیسیه میاریم تو فارسی نمیتونیم استفاده کنیم و یه "کنیم" باید بهش اضافه بشه تا بتونیم به عنوان فعل استفاده کنیم...
(میان نوشت: یه فیلمی میدیدم، طرف وقتی از چیزی خوشش میومد، میگفت it's great and awesome، بعد برای اینکه راحت تر بشه، تصمیم گرفت که بگه graewsome! منظور اینکه اونا خیلی راحت سر وته کلمه ها رو میزنن و به هم وصل میکنن و چیز های من درآوردی و جدید هم بهش اضافه میکنن و میشه یه کلمه جدید... و تقریبا تنها چیزی که براشون اهمیت داره، اینه که مفهوم و شیوا باشه؛ در حالی که ما برای کلمات جدید دنبال قواعد دستوری عجیب و غریب میگردیم که خروجیش میشه شترگاوپلنگ!)
مثال دیگه: این عبارات رو در نظر بگیرید: اسم من رو در گوگل جستجو کن=google my name (یا حتی google me) ، این تصویر رو در فوتوشاپ ویرایش کن= photoshop it
خیلی راحت یه اسم برند که قبلا هیچ مفهومی نداشته، تبدیل به فعل میشه و حتی به لغتنامه ها هم اضافه میشه...
مخلص کلام، این قضیه مثل مرغ و تخممرغه... فارسی امروز به یه زبان مرده (به قولی ابتر) تبدیل شده و در نتیجه کلمات جدید به سختی متولد میشن، و هرچی این تولد ها کمتر و سختتر میشه، زبان مرده تر میشه. و اگه جلوش رو نگیریم، این چرخه تا نابودی کامل فارسی ادامه پیدا می کنه...
پ.ن: اینا نظر و تحلیل شخصی من بود، برگرفته از خواندهها و شنیدههای ساله های اخیر ـم از اطرافیان و زبان شناسان مختلف...