اول از همه از جناب فرشید بخاطر اطلاعات مربوط به لنز تشکر می کنم
اما در ادامه به دلیل مطرح شدن برخی موارد در مورد وضعیت ماه توسط دوستان اطلاعاتی را خدمت شما عرض می کنم
همانطور که همه دوستان اطلاع دارند، ماه اصطلاحا در طول یک ماه، دارای منازل یا اهله گوناگونی است، بعنوان مثال، اگر شما در امروز موقعیت ماه را در یک ساعت خاص از شبانه روز (مثلا ساعت 21:00) در ارتفاع 20 درجه از سطح افق ببینید، در فردای امروز، اگر بخواهید هلال را در ارتفاع 20 درجه ببینید، باید حدود ساعت 21:50 به آسمان نگاه کنید!
بطور خلاصه تقریبا ماه در هر روز 50 دقیقه عقب از روز قبل در آسمان قرار دارد!!
این مسئله هر ماه از زمان رویت هلال اول ماه آغاز شده و تا پانزدهمین روز ماه قمری که قرص ماه کامل می شود ادامه می یابد و در این مدت از روز 7 الی 10 به بعد براحتی در روز با حضور خورشید هم هلال رویت خواهد شد ولی از روز 15 به بعد وضعیت برعکس شده و بعد از غروب خورشید تازه ماه طلوع می کند به طوری که در آخر ماه (روز 27 ماه قمری) هلال ماه در صبح تازه و قبل از طلوع خورشید طلوع می کند که به آن پیرترین هلال ماه قمری هر ماه می گویند!
البته این موارد را تقریبا تمام دوستان می دانند و فقط جهت یاداوری عرض کردم
این تصویر هلال ماه جوان در اولین روز ماه در هنگام غروب است
01.jpg
تصویر بدر ماه کامل در هنگام طلوع روز چهاردهم یا پانزدهم ماه
02.jpg
تصویر هلال پیر (هلال آخر ماه) لحظاتی قبل از طلوع خورشید
03.jpg
اگر به این هلال دقت فرمایید برخلاف هلال اول جهت هلال کاملا قرینه می باشد .
حتی برای جهت یابی هم از همین روش استفاده می شود که به حالت p و q معروف است
این تصاویر دارای زمان ثبت تصویر در exif هستند و بطور خلاصه تصویر اول حدود ساعت 19 ، تصویر دوم حدود 19:30 و تصویر سوم ساعت 7 و در روزهای متفاوتی ثبت شده است!
اما در مورد بحث رنگ ماه
همه دوستان می دانند رنگ ماه بدلیل بازتاب نور خورشید سفید است و زمانی که ماه تازه طلوع می کند و یا در حال غروب می باشد، بدلیل قرار گرفتن ماه در غبار و یا آلودگی غلیظ سطح زمین، بدلیل وجود ذرات معلق در جو زمین، نور سفید به طیف های رنگی خود تجزیه می شود و در نتیجه رنگ نوری که ناظر زمینی مشاهده می کند رنگ زرد و یا قرمز تغییر رنگ می شود.
معمولا اگر غبار در جو باشد، رنگ ماه زرد و اگر آلودگی در جو زیاد باشد، رنگ ماه قرمز می شود.
این مسئله هیچ ارتباطی به استفاده از لنز و یا تلسکوپ ندارد! زمانی که با تلسکوپ هم به ماه نگاه کنیم همین تغییر رنگ وجود دارد ولی شدت آن بدلیل کاهش نور محیط کم می شود و البته نکته دیگر این است که با توجه به اینکه حساسیت سنسور دوربین از چشم بیشتر است، این تفاوت رنگ در دوربین واضح تر ثبت می شود.
تصویر هلال ماه در یک تلسکوپ 120 میلیتری
IMG_8352.jpg
در این تصویر هم رنگ هلال به قرمز تمایل دارد.
همچنین در تصاویر فوق هم این مسئله قابل مشاهده است. در تصویر بدر کامل ماه، شرایط منطقه به گونه ای بود که آلودگی در هوا وجود نداشت و غبار نیز در منطقه بسیار کم بود و همانطور که مشاهده می شود در تصویر ثبت شده رنگ ماه به سفید تمایل دارد. ولی در دو تصویر دیگر، بدلیل وجود آلودگی، تمایل رنگ به قرمز بیشت می باشد.