تست زیر برای مشخص شدن جلو یا عقب بودن فوکوس مجموعه ی لنز+دوربین برای سیستم فوکوس phase detect است. البته این مشکل برای لنزهای سریع شایع می باشد و دیدن این مسئله در حد جزیی جای نگرانی ندارد. در حقیقت این لنزها به دلیل ایجاد عمق میدان کم مشکلات جزیی فوکوس را بزرگنمایی می کنند.
این چارت را دانلود کنید و صفحه یکی به آخر آنرا روی A4 پرینت بگیرید و دستور عمل زیر را اجرا کنید.
http://www.artmann.se/tips/focus21.pdf
۱- چارت را روی یک سطح کاملا صاف و محلی روشن قرار دهید.
۲-دوربین را در زاویه ۴۵ درجه یا کمتر نسبت به چارت در روبروی آن قرار دهید.
۳-باید به چارت در حدی نزدیک باشید که چارت که به اندازه یک کاغذ a4 است از کادر بیرون زده باشد و در حقیقت فقط قسمتی از آن کادر شما را پر کند.
۴- مطمئن شوید که آنقدر به سوژه نزدیک نشده اید که از محدوده اتوفوکوس لنز خارج شوید با کمی جلو رفتن می توانید حد نهایی فوکوس لنز را پیدا کنید. 7-8 سانتی متری از این محدوده عقبتر بیایید.
5- دوربین را در حالت Single area و مود آنرا روی AF-S قرار دهید سپس با کلیدهای چند جهته نقطه فوکوس وسط را انتخاب کنید و آنرا روی محل focus here منطبق کنید(از سیستم فوکوس phase detect دوربین استفاده کنید. از live view استفاده نکنید)
6- دوربین را در حالت A یا AV قرار دهید و از بازترین اپچر ممکن استفاده نمایید(مثلا f/1.8). اگر لنزتان زوم هست ترجیحا آنرا روی فاصله کانونی انتهایی قرار دهید.
7- اگر نور محیط کم است می توانید از فلاش دروبین هم بهره ببرید.
پس از گرفتن چند تست با بزرگ کردن تصویر در محدوده اعدادی که در کنار focus here هستند می توانید متوجه شوید مجموعه دوربین+لنز شما front focus یا back focus می کند. در بسیاری موارد مشکل به دوربین مربوط است. در بسیاری موارد دیگر به لنز مربوط است و در بسیاری موارد دیگر به هر دو! برای یافتن مقصر باید دوربین را با تعدای لنز تست کنید تا متوجه شوید یکی از لنزهایتان مشکل دارد یا دوربینتان با هر لنزی یک مشکل را تکرار می کند.
در صورتی که دوربینتان قابلیت AF micro-adjustment داشته باشد برای اصلاح این مشکل می توانید از آن استفاده کنید در غیر این صورت به متخصصین دوربین باید مراجعه کرد.